tiistai 20. heinäkuuta 2021

Usko koetuksella !

 Katolinen kirkko on ollut syvän kriisin keskellä kymmenkunta vuotta. Vai pitäisikö sanoa, että kriisi on ollut julkisuudessa kymmenkunta vuotta ? Katoliset papit, piispat ja kirkonmiehet ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen lapsia. Kolmanneksen kerrotaan olevan ns. kuoripoikia. Hyväksikäyttötapauksia on paljastunut ympäri maailmaa yhtä hyvin Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa. Viimeeksi Saksassa paljastui 3.600 tapausta. Kuitenkin asiantuntijoiden mukaan todellinen määrä lienee kaksinkertainen, sillä kaikki eivät halua tai uskalla tuoda esiin tapahtuneita vääryyksiä. Itse Kirkko ja Vatikaani ovat olleet kiusallisessa asemassa. Kirkon piirissä ei ole haluttu käsitellä asiaa julkisesti vaan ainoastaan kirkon sisällä. Heidän mukaansa kyseessä on ollut Katolisen kirkonmsisäinen asia Lukuisat oikeudenkäynnit ympäri maailman ovat vihdoin tuoneet päivänvaloon hirmutekojen aiheuttamaa julmaa kärsimystä. Oikeutta on myös saatu. Vihdoin painostuksen alla Vatikaani on antanut vihreää valoa rikosten selvittämiseksi oikeusistuimissa. 

Epäilemättä taustalla on kyse kirkon arvoihin, salaisuuksiin ja toimintoihin syöpyneistä käytänteissä. Osatekijänä on varmasti katolisten pappien selibaatilla, mutta myös sukupolvia jatkuneista perinteistä. Hyväksikäyttö on ollut kauan vaiettu oikeus ja vallankäytön väline. Tämä ainakin monien pappien ja piispojen elämässä. Saadaanko koskaan tietää julkisuudessa, kuinka vanhasta perinteestä on kyse ? Edistystäkin on tapahtunut. Vähän aikaa sitten saksalainen arkkipiispa Marx pyysi Vatikaanilta eroa tehtävistään, koska halusi ottaa vastaan vastuu järjestelmän virheistä. Arkkipiispa oli uudistusmielinen eikä tiettävästi ollut sotkeutunut hyväksikäyttöön tai sen peittelyyn.

Juuri kun Katolinen kirkko on päässyt hieman huokaisemaan helpotuksesta, paljastui toinen kriisi. Siinäkin kyse on syvistä Katolisen kirkon arvoihin ja käytänteisiin liittyvistä asioista. Kanadassa on paljastunut jo neljään sisäoppilaitokseen liittyvää joukkohautaa, jonne on haudattu nimettömiä alkuperäisväestön lapsia. Katolinen kirkko on pyörittänyt kouluja, joiden tarkoituksena on ollut alkuperäisväestön sopeuttaminen valtaväestöön. Miksi lapsia on haudattu joukkohautoihin ? Miksi lapset ovat ylipäätään kuolleet ? Ovatko olot olleet sisäoppilaitoksessa niin karuja, etteivät lapset ole kestäneet sitä ? Katolinen kirkko on kieltäytynyt avaamasta arkistojaan tutkijoille. Samalla se osoittaa tässäkin tapauksessa pitävänsä kiinni oikeudesta käyttää valtaa omassa toiminnassaan piittaamatta yhteiskunnan laeista.

Edellä kuvatun perusteella voisi sanoa, että saatana on ottanut valtaansa ainakin osan Katolisen kirkon toimintaa. Itse en usko Jumalaan enkä myöskään Saatanaan. Kyse on ihmisistä ja heidän teoistaan. Olkoon tekojen moraalinen oikeutus mitä tahansa, asianomaisten ihmisten pitää joutua teostaan vastuuseen tai ainakin jälkikäteen avoimeen menneisyyden käsittelyyn. Sivistyneessä yhteiskunnassa myös menneiden ihmisten tekoja on arvioitava nykylakien näkökulmasta. Sitä kautta ihmisten humaani kehittyminen on oikeutettua ja mahdollista. Sotarikoksia käsitellään Haagin sotarikostuomioistuimessa. Pitäiskö olla myös kansainvälinen uskontojen rikostuomioistuin, jossa käsitellään kirkkojen ja uskontojen tekemiä rikoksia ?

Ei kommentteja: