sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Huomionarvoista meiltä ja muualta

 Puolustusvoimissa on käyty keskustelua työajoista. Metsä- ja maastosotaharjoituksissa päivät ovat pitkiä eikä vapaa ole ollut tarjolla. Päivät saattavat olla 16-18 tunnin mittaisia. Merivoimissa tilanne on vieläkin pahempi. Siellä sotaharjoitukset kestävät vieläkin pidempään. Työaikalakia ei ole noudatettu ja ylityökorvaukset ovat vieras käsite. Taitaa olla jonkinlaiset sopimusneuvottelut tulossa, kun mainittuja asioita nostetaan esille. Työ se on työtä puolustusvoimissakin, ajattelee kantahenkilökunta. Suomeksi tulkattuna: rahasta ja toimeentulosta on kysymys tässäkin hommassa. Toisaalta sotatilanteissa työpäivät saattavat venyä vieläkin pidemmiksi. Palkkojen suuruudesta puhumattakaan.

Englannin prinssi Charles on joutunut taas myrskyn silmään. Hänen lähin neuvonantajansa Michael Fawcet on pyytänyt lahjuksia prinssin säätiöille ja sen avustuskohteille. Lahjusten myötä Saudi-Arabian miljardööri Mahdouz Mari Mubarak bin Mahdouz sai Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajan arvonimen. Neuvonantaja joutui eroamaan. Prinssi Charles sai häpeätahran muuten hienoon uraansa.

Abba on kertonut palaavansa konserttikiertueelle. Tosin hologrammeina. Niissä Abban väki on hieman nykyistä nuoremman näköistä porukkaa. Abba on tehnyt pari uutta biisiäkin ja lisää on tulossa koko albumillinen. Hienoa varmasti Abban faneille. Vaarana voi olla maineen rapistuminen entisestä tai ihanan illuusion häviäminen. Toisaalta nelikon aikaansaannosta on 400 miljoonan levyn myynti. Siis rahasta ei nyt ainakaan ole kyse. Ehkä tylsistymisestä. Tai maineesta. Tai kivasta harrastuksesta. Tai vanha suola janottaa eli exien tapaamisesta

Päivi Räsänen sai taas aikaan pienen myrskyn vesilasissa. Räsänen esiintyi viihdelaulajana. Hän oli puumanainen Masked Singerissä ja paljastui viime jaksossa. Tuomaristossa ollut näyttelijä Cristoffer Strandberg oli tyrmistynyt tuotantoyhtiölle. Miksi seksuaalivähemmistöjen kritisoinnin takia oikeudessa oleva Räsänen on päästetty tähän ohjelmaan ? Hän itsekin huomasi taputtaneensa Räsäselle vaikka tämä on juurikin halveksinut hänen kaltaisia ihmisiä. Toisaalta television tuotantoyhtiöt tekevät bisnestä ja yrittävät saada huomiota keinolla millä hyvänsä. Tunnettua filosofia Hannu Lintua lainatakseni; ”Ooppera tarvitsee minkä tahansa skandaalin”.

Suomen yleisurheilijat jatkavat siitä mihin Tokion olympialaisissa ja Kalevan kisoissa jäivät. Nyt Ruotsi-ottelussa pantiin parasta ja tuloksena hieno toinen sija. Monissa lajeissa tuli lajivoitto, joissakin jopa kaksoisvoitto. Pipo Purola voitti 100 metriä, 200 metriä ja pikaviestin. Kaikki muutkin sijoittuivat kuitenkin pistesijoille kuuden parhaan joukkoon. Jos olisin Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön yleisurheilun lajitoimiston valmennuspäällikkö, toteaisin yleisurheilun noususuuntauksen jatkuneen pitkin koko kautta. Hieno tulosvaroituksesta verrattuna moneen vuoteen. Jotkut urheilijat ovat yrittäneet parastaan huolimatta vaikeista ajoista, pienistä apurahoista ja heikoista olosuhteista.

Uutiset kertovat, että maanantaina hallitus esittää turvaväleistä luopumista. Tartuntalakia muutetaan ja sen seurauksena turvavälit jäävät historiaan. Samalla poistetaan lähikontaktin määritelmä. Nyt syntyy aivan uusi tilanne. Keitä ihmisiä voi lähennellä ja miten paljon. Turvaväli on ollut kaksipiippuinen juttu. Monet kiinnostavat henkilöt ovat saaneet olla rauhassa. Toisaalta monia kiinnostavia ei ole saanut lähennellä. Tämä on toki aika henkilöön sidottu asia. Ensi viikolla nähdään myös purkautuuko puolitoista vuotta voimassa olleen rajoituksen vapautttamisen myötä suuria paineita ja saavatko ne kiusallisia muotoja. Itse ajattelin ottaa asian hyvin rauhallisesti tarkkaillen. Kysymys kuuluu: mihin etäisyyteen lähikontakti asettuu lähitulevaisuudessa. Onko se metri, puolimetriä vaiko joitakin senttejä ? Joka tapauksessa kahden metrin etäisyys on ollut monille kova paikka kestää. Ainakin monille parisuhteesta haaveileville henkilöille.

Nyt on iloisia uutisia formulamaailmasta. Alfa Romeo tarjoaa Kimi Räikköselle neuvonantajan pestiä kauden jälkeen. Näin Kimin ei tarvitse pudota tyhjän päälle, ansiosidonnaiselle tai muuttaa takaisin Härmään. Pahalta näytti, mutta tilanne on nyt hallinnassa. Saattaa vielä olla, että joitakin uusia tarjouksia tullaan tekemään Ferrarin, Williamsin, Aston Martinin, Alpha Tauruksen, Haasin, McLarenin, Mercedeksen tai Red Bullin taholta. No, ei nyt sentään Red Bullilta, mutta muilta. Huonoakin kuuluu Kimin suunnalta. Hän on saanut koronan ja ajot on ajettu ainakin joksikin aikaa. Tauti ei sääli edes maailman parasta formukakuskia.

Ei kommentteja: