lauantai 11. syyskuuta 2021

Tulinen Peltsufest

 

Octoberfestiä aloitetaan viettämään viikon kuluttua Baijerissa ja myös ympäri maailmaa. Münchenissä juodaan miljoonia litroja paikallista olutta festivaalin aikana. Ihan tarkasti ottaen Münchenin Octoberfestiä vietetään 18.9.-3.10 välisenä aikana. Tein juhlan hengessä huikopalaa. Oman versioni maukkaasta, mausteisesta ja tulisesta makkararuoasta. Oma versioni on yhdistelmä uunijuureksista, tulisesta currywurstista ja poutinesta (Kanadan ranskalainen lohturuoka). Peltsufest maistuu erityisesti pilsin, altin, weitzenin tai ihan kotimaisen bissen kanssa. 

Juurekset. Leikkasin perunaa, lanttua, sipulia, kaalia, punajuurta, keltajuurta ja porkkanaa sormenpaksuisiksi paloiksi. Sekoitin öljystä, valkosipulista. pippurista ja suolasta kastikkeen. Kaadoin kastikkeen juurespalojen päälle maustumaan. Annoin juuresten maustua kolme tuntia.

Currywursti. Leikkasin pieniksi paloiksi, sipulia, valkosipulia, paprikaa, tomaattia, suolaa ja erilaisia tuoreita chilejä. Öljyä paistinpannuun ja kasvikset pehmenemään. Lisäsin desin tomaattikastiketta ja ruokalusikallisen vaahterasiirappia. Pippuria, curryä ja paprikaa jauheena seokseen. Lisäsin vielä tuoretta basilikaa, korianteria, tilliä ja minttua. Paistoin kasvikset pehmeiksi. Sitten sekaan makkara- ja nakkipaloja 400 gr. Annoin kypsentyä vielä vartin. Jos tahnasta tulee kuivaa, voi lisätä desin vettä (tai olutta).

Ennen currywurstin valmistamista laitoin juurekset voideltuun vuokaan ja 200 asteeseen uuniin. Lisäsin vajaan puolen tunnin jälkeen currywurstin juurespalojen päälle ja päällimmäiseksi vielä 100 gr raastettua emmentalia. Annoin koko komeuden paistua vartin. Lämpö uunista pois. Paistos sai tekeytyä lämpimässä uunissa vielä vartin. Sitten pata pöytään ja olutta lasiin.  Tästä riittää syötävää ainakin kuudelle.

Oivallinen, tulinen hiukopala oluen kaveriksi. Brezeliä leiväksi. Paulaner, Warsteiner, König Pils, Münchener Hell, Hansa, Darquner, Löwenbrau, Kronbacher. Wie du wilst ! Saksalaista bisseä kehiin. Nykyisin kaupoista löytyy hyvä valikoima saksalaisia oluita. Tai sen puuttuessa ihan kotimaista keppanaa.


Ei kommentteja: