tiistai 7. syyskuuta 2021

Pipanoita

 Kiina suunnittelee jättiläisraketin rakentamista. Kilometrin pituinen raketti ammuttaisiin maata kiertävälle radalle ja sinne menisi mukaan runsaasti populaatiota. Esteenä on vielä raketin kalliit kustannukset. Pitäisi löytää keveitä ja kestäviä raketin rakennusaineita. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty osien lähettämistä avaruuteen ja raketin rakentamista avaruudessa.  Tulevaisuudessa ihmiset kysyvät:  Missä päin asut ? Asun avaruudessa talvet ja kesät koto-Kiinassa.

Valtteri Bottaksella menee hienosti. Bottas saa ensi kaudella Kimi Räikkösen paikan Alfa Romeolla. Huolet poistuvat koko ensi kauden osalta. Auto on niin hidas, että kymmenes sija on jo ihmesaavutus. Pistesijoista puhumattakaan. Enää ei tarvitse purra hampaita yhteen Verstappenin tai Hamiltonin perävaloissa. Nyt saa körötellä muiden entisten tähtien peräporukassa ja noitua auton hitaita ominaisuuksia. Näin Valtteri siirtyy jäähdyttelijöiden sankkaan joukkoon. 

Helsingin energia, Helén, korottaa kaukolämmön hintoja ensi kuun alusta. Korotus on suuri, peräti 30 prosenttia. Sadan neliön rivitalon lämmityskustannukset nousevat parillakymmenellä eurolla. Syynä on valmistevero. Muita syitä ovat polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan nousut. Näille nousulle Helén ei voi mitään, mutta asiakkailta perittävillä maksuille se voi. Nostaa hintoja. Kauppa se on joka kannattaa.

Suomen suosituin urheilulaji, jääkiekko, palaa kesälomaltaan tositoimiin. Torstaina liigassa nähdään viime kauden loppuottelija Lukko ja TPS. Siitä sitten eteenpäin kohti talvea ja kevättä. Ennakkoon kiinnostusta ovat herättäneet uudet valmentajat. Jukureiden uusi käskijä on Olli Jokinen, HIFK:lla Ville Peltonen. Jussi Ahokas valmentaa TPS:aa ja Pekka Virta Saipaa. Olli Salo aloittaa KooKoon valmentajana ja sitä rataa. Miten käy, se nähdään kuudenkymmenen kierroksen jälkeen, ellei korona tee taas omia kuvioitaan. Joka tapauksessa velkaantuneet liigaseurat katsovat tulevaan toiveikkaina. Rajoituksia poistetaan ja katsomoihin on luvassa lisää katsojia.

Hallitus on taas kasassa ja niin myös eduskunta. Kesäloma loppui sielläkin ja hommiin oli palattava. Ensi töikseen hallitus alkoi neuvottelemaan ensi vuoden budjetista. Pikkulinnut ovat laulaneet, että tieteen rahoituksen määrärahoja ei sittenkään aiota supistaa. Mutta, mutta ! Vielä on monia muita asioita käsittelemättä kuten verotus, työllistäminen, ilmastonmuutos, korona, sote, budjetin rahoitus jne, jne. Asiasta kiinnostuneet saavat seurata tätä näytelmää vastaanottimien äärellä monta, monta viikkoa. Jos kiinnostaa. 

Arpajaislaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi viikolla. Paljon kalabaliikkia aiheuttanut Veikkauksen asema ja peliriippuvaisten rooli veikkausvoittovarojen kerääjinä, tulee keskusteluun. Luvassa on puhetta, puhetta ja lisää puhetta. Loppujen lopuksi vain vähän villoja. Lopputuloksena Veikkauksen asemaa vahvistetaan entisestään. Näin savijalkainen jättiläinen pysyy monopolina ja kaikenlaiset muutostoiveet jäävät olemattomiin. Meillä on Suomessa kaksi pyhää pilaria, kansallista identiteettiä, joita ei saa kyseenalaistaa millään tavoin. Toinen on Veikkaus ja toinen Alko. Aamen.

Kyselyn mukaan vasemmistoliiton, perussuomalaisten, kristillisten ja vihreiden kansanedustajat kannattavat hoitajille muita parempia palkankorotuksia. Tiettävästi työmarkkinaosapuolet neuvottelevat kuitenkin edelleen ja myös jatkossa työntekijöiden palkoista. Poliitikoilta hoitajat saavat kuitenkin sympatia palkan korottamiseksi. Monilla muillakin aloilla olisi kiinnostusta saada sympatia ja empatiaa kansanedustajilta, mutta eipä ole kuulunut. Esimerkiksi tamperelaiset konduktöörit ovat hyvin kiukkuisia VR:n vähäisen henkilöstömäärän takia. Olisiko tässä kansanedustajille seuraava myötätunnon ilmaisukohde ?

Ei kommentteja: