Englannissa kiputilaan brexitin jälkimainingeissa. Logistiikka ei pelaa. Syypäitä löytyy briteistä itsestään ja erityisesti määministeri Johnsonista. EU-maiden kuskit ovat alkaneet tuomaan tavaroita maan rajoille. Sieltä brittikuskien pitäisi hakea tavarat maahansa. Nyt kuitenkin kuskeista on huutava pula. Jotkut ovat laskeneet, että maassa tarvittaisiin 100.000 kuskia. Bensaa on joutunut jonottamaan ja lukuisia bensa-asemia on suljettu. Myöskin kauppojen hyllyillä on ollut ajoittain tyhjää. Nyt Johnson on päättänyt myöntää 10.500 pikaviisumia tilannetta helpottamaan. Hallitus haluaa varmistaa joulumyynnin, sillä ongelmat jouluna saattaisivat suistaa konservatiivihallituksen vallasta.
Joulumyyntiä uhkaa maailman laajuinen kuljetuskriisi. Erityisesti konttikuljetusten ongelmat ovat jatkuneet jo pidemmän aikaa. Konttien kuljetushinnat ovat joissakin tapauksissa nousseet kymmenkertaiseksi. Monet isot kaupat kertovat, että kuljetusongelmat eivät kuitenkaan suuresti vaikuta joulukauppaan. Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla ongelmia, mutta yleistä pulmaa ei pitäisi olla. Lentoliikenteen tavaratoimitukset toimivat täydellä kapasiteetilla vaikka henkilölennot ovat vajaakäytölle. Jotkut yritykset ovat vuokranneet laivoja ja pyrkivät hoitamaan kuljetuksia itse. Saman aikaisesti monien raaka-aineiden tuotanto on ollut kovan kysynnän takia ongelmissa. Koronapandemian helpottuminen on lisännyt kulutuskysyntää ja toimitusvaikeuksia on ollut kovan kysynnän takia. Joulumyynti on monien tuotteiden parasta myyntiaikaa. Syksyn aikana nähdään mihin tämä yhdistetty raaka-aine- ja kuljetuskriisi johtaa.
Euroopan maiden sähkön hinnat ovat nousseet kuluvana vuonna rajusti. Italiassa on varoitettu sähkön hintojen nousevan 40%. Espanjassa ja Portugalissa sähkön pörssihinta on noussut kolminkertaiseksi. Sähkön hinta nousee myös Suomessa. Sähkön hinnan nousun lisäksi myös kaasun hinta on nousussa. Niiden hinnat ovat sidoksissa toisiinsa. Päästökauppa on osasyy markkinahintojen nousuun. Asiantuntijoiden mukaan hintojen nousua seuraa myös hintojen lasku. Mutta kysymys kuuluukin kuinka pitkä aika kuluu hinnan laskuun. Ja toinen kysymys on kuinka paljon hinnannousu vaikuttaa tuotteiden ja palvelujen hintoihin.
Saksassa pidettiin sunnuntaina parlamenttivaalit. Tilanne oli gallupien mukaan tiukka loppuu asti. Väistyvä pääministeri Merkel yritti viimeisinä kampajapäivinä tukea CDUn pääehdokkaan Laschetin kampanjointia. Huonosti kävi konservatiiveille, sillä ääniä tuli vain 24,1%. Nyt sosialidemokraattien SPD voitti 25,8% äänimäärällä. Puolueen puheenjohtaja ja Merkelin hallituksen valtionvarainministeri Scholz lähtee neuvottelemaan uudesta hallituksesta liberaalien ja vihreiden kanssa. Ennakkoon CDUn ehdokasta Laschetia pidettiin huonona poliitikkona ja ehdokkaana. Näin myöskin kävi. Odotettavissa on kuitenkin saman suuntaista politiikkaa kuin mitä vanha hallitus toteutti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti