sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Maailman ja kotomaan toivoa

 YK kertoo ilmaston lämpenemisen jatkuvan edelleen. Vuoteen 2030 mennessä ilmasto lämpenee 2,7 astetta. Päästöjen ennustetaan kasvavan vuodesta 2010 vuoteen 2030 mennessä 16 prosenttia. Koronapandemialla ei ole juurikaan ollut vaikutusta päästöjen vähenemiseen. Toiveet ilmaston lämpenemisen jarruttamisia näyttävän jäävän haaveeksi. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Sanoi muinoin lapamatokin.

Venäjällä äänestetään Duuman vaaleissa kolmatta päivää. Varsinaisista meikäläisten tuntemista vaaleista ei ole kyse. Venäjällä oppositio ei saa osallistua vaaleihin. Ainoastaan valtaapitävien myötäilijä. Sen myötä Yhtenäinen Venäjä (hauska nimi, kun oppositio on siivottu pois) voittanee vaalit mennen tullen. Jotkut paikalliset tarkkailijat sanovat Yhtenäisen Venäjän kannatuksen olevan vain 25 % luokkaa. Vaalivirkailijoille on kuitenkin annettu ymmärtää, että vaalitulos on toisenlainen. Mikä ettei. Jos kyseistä puoluetta äänestää kolmena päivänä, silloinhan kannatus on yhteensä 75 %. Hauskana kuriositeettina on ollut demokraattien ehdokas Pietarissa. Hänelle ilmestyi kuin tyhjästä kaksi muuta samannimistä kilpakumppania. Näin kansalaisilla on varaa mistä valita. Toivon mukaan kansa ei käänny hallitsijaansa vastaan.

Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeitaan. Nyt ohjuksia ampuiltiin junasta. Kiinnostavaa sen takia, kun maan johtaja Kim Jong-un kertoi avoimesti maatalouden ja tuotannon ongelmista. Mies itsekin oli laihduttanut 50 kiloa. Nälänhätä uhkaa maata, mutta ohjuskokeisiin se ei vaikuta millään tavoin. Tässä on malliesimerkki priorisoinnin toteuttamisesta. Tärkeimmät asiat ensin. Pohjois-Korea hakenee kokeilla neuvotteluasetelmia ja avustusrahoja muualta maailmasta. Siinä mielessä ohjusdiplomatialla on merkitystä heille itselleen. Toivon mukaan.

Maamme hallitus on alkanut ilmastotalkoisiin ripeästi. Tarkoitus on aloittaa sähköllä toimivien lentokoneiden käyttö. Näin saataisiin päästötöntä liikennettä ja samalla lisättyä nykyisiä  kansallisia reittejä. Homma on annettu liikenneministeri Timo Harakan tehtäväksi. Nykyisinhän valtio maksaa tanskalaisyhtiölle vajaan 15 miljoonaa, jotta Torniosta ja Kokkolassa saadaan kuskattu lentsikalla pari bisnesmiestä Helsinkiin. Tiedossa ei ole aikooko hallitus käynnistää sähkölentokoneiden tuotantoa Suomessa vai ostetaanko koneita ulkomailta. Muistissahan on valtion kuvaputkitehtaan Valcon perustaminen Imatralle. Siinähän kävi hieman hassusti, mutta nyt osataan varmasti olla viisaanpia. Ainakin Tampereen Härmälässä on ollut Valmetin Lentokonetehdas, joten jonkinlaista knowhowta meiltä löytyy. Toivon mukaan sähkökoneita lentelee jatkossa muuallakin kuin Kuhmon ilmailushowssa.

Vihreät eivät ole saaneet päätettyä kenestä tulee puheenjohtaja, sisäministeri Ohisalon sijainen. Ylen tietojen mukaan sijaisuus oltaisiin jakamassa. Jakamista on perusteltu sillä, että pj pysyisi keskittymään enemmän tammikuun aluevaaleihin. Toisaalta yksi ja sama henkilö olisi hallitusta koordinoivan viisikon kannalta parempi. Suosikeiksi ovat nousseet Harjanne ja Suomela. Heille on ollut myös eniten kannatusta puolueen sisällä. Molemmat ovat kertoneet kannattavansa kannabiksen laillistamista. Erikoinen tilanne voi olla edessä poliisiasioista vastaavan sisäministerin hommissa. Puoluevaltuuskunnan ja Eduskuntaryhmän yhteiskokous tekee valinnan 11. lokakuuta.  Sen jälkeen jännitetään ja toivotaan ihmettä tai pelätään kannatuksen romahtamista alle 10 prosentin.

Kauppalehden tietojen mukaa monen liigaseuran kassa on ollut tyhjä ja tilanne ollut erittäin hankala. Esimerkiksi Pelicansien kassassa oli keväällä rahaa 4 tonnia ja Jukureilla 11 tonnia. Muita kriittisiä seuroja ovat olleet Sport, SaiPa, HPK, KalPa ja Ässät. Myöskin JyPin tilanne on ollut enemmän kuin huono. Monet seurat ovat joutuneet yt-neuvotteluihin sekä leikkaamaan pelaajien ja valmentajien palkkoja. Mutta se ei ole tilannetta pelastanut. Nyt katsomoihin on päässyt taas yleisöä, joten tilanne näyttää helpottuvan. Vie kuitenkin vielä pitkän aikaa, kenties vuosia ennen kuin jääkiekkobisnes nousee koronaa edeltävälle taloudelliselle tasolle. Siitä huolimatta seurat ovat palkanneet kuluvaan kauteen huippupelaajia ja -valmentajia. Toivoa paremmasta näyttää riittävän.

Miss Suomi valittiin jälleen viikonloppuna. Missiksi valittiin Elli Unkuri. Nämä olivat uudenlaiset missikisan, sillä kaikki ehdokkaat olivat ennen osallistuneet kisoihin. Tämän vuoden missi Unkuri oli kisoissa vuonna 2017. Jonkinlaisesta inflaatiosta kertoo myös kisojen esittäminen telkussa. Isot kanavat eivät halunneet enää esittää tätä kyseenalaista kilpailua. Sen sijaan isoksi kanavaksi pyrkivä Alfa TV esitti kilpailut. Siltähän voi katsella myös Tangomarkkinoita, Israelin uutisia ja tunnustuksellisia jenkkisaarnaajia. Kanava on käynnistänyt rahankeruun tullakseen yhdeksi suurista kanavista. AlfaTVn toivon mukaan kansa katselee näitä erikoisia ohjelmia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia uutiskatsauksesta! Alankin seurata niitä täältä!