keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Juttua budjetista ja hintojen noususta

 Valtion ensi vuoden budjetti on suuruudeltaan 64 miljardia € (64.000.000.000 €). Kiistaa on syntynyt poliisien määrärahoista. Tänä vuonna määrärahat ovat 738 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle 30 miljoonaa euroa vähemmän. Poliisi on aloittamassa yt-neuvottelut 200-250 poliisiviran vähentämiseksi. Kyseinen 30 miljoonaa on koko budjetista 0,05%. Kokoomus uhkaa hallitusta välikysymyksellä, ellei hallitus löydä tällä viikolla lisärahaa. Luulenpa, että hallitus löytää kuin löytääkin jostain 30 miljoonan määrärahan.

Pääministeri Marin kertoi eduskunnan budjettikäsittelyssä, että ensi vuoden budjetissa on mukana 1,5 miljardia euroa hävittäjähankintoihin liittyviä rahoja. Niistä on sovittu aiemmin budjetin ulkopuoliseksi rahaksi. Nyt rahat on liitetty budjettiin. Itse en ymmärrä mistä tässä on kysymys. Onko otettu halpaa lainaa etukäteen. Mitään hävittäjiähän ei ole vielä edes hankittu. Koko hävittäjähankinnan hinnaksi on sovittu enintään 10 miljardia. Tästä 1,5 miljardin summasta Kokoomus ei ole kuitenkaan esittämässä epäluottamusta hallitukselle.

Ympäristöliike Elokapina on ilmoittanut aloittavansa 10 päivän mittaisen Syyskapina-nimisen mielenosoituksen Helsingin Mannerheimintiellä. Ympäristöliike vaatii hallitusta nopeuttamaan ilmastotoimiaan ja julistamaan ilmastohätätilan. Järjestäjät eivät ole suostuneet siirtämään mielenosoitusta toiseen paikkaan. Kuinkahan paljon hallituksen pitäisi tehdä päätöksiä, jotta Elokapina lopettaisi vapaaehtoisesti kadulla istuskelun etuajassa ? Tätä miettii erityisesti Vihreiden puheenjohtaja,  sisäministeri Ohisalo, jonka tehtäviin kuuluu poliisin toimet ja katujen puhdistaminen mielenosoittajista.

Opettajat harkitsevat alanvaihtoa. Opettajat selviävät työssään entistä huonommin. Tätä mieltä on Opettajien Ammattijärjestön OAJ:n tekemä selvitys. Kesäkuussa joka kolmas opettaja kertoi harkinneensa alan vaihtoa (Eikös kesällä opettajat ole lomilla). Vielä useampi eli 65% varhaiskasvatuksen opettajista on harkinnut alan vaihtoa. OAJ vaatiikin hallitukselta lisää opettajien virkoja. Yleensä OAJ vaatii jotain elokuussa, kun koulut alkavat. Nyt sitten uudestaan, kun valtiovalta harkitsee uutta budjettia. Vai onkohan kunta-alalla tulossa palkkaneuvottelut.

Sähkön hinta on nousemassa. Useat sähköyhtiöt nostavat sähkön hintaa yli 20%. Sähkön hinta näyttää nousevan kaikkialla maailmassa. Myös raakaöljyn hinta on kivunnut huippulukemiin. Pohjanmeren Brent laatuinen öljy maksoi yli 80 € tynnyriltä. Viime vuonna öljyn hinta oli halvimmillaan 16 € tynnyriltä. Hinnannousujen ennakoidaan nostavan kuluttajahintoja yleisesti ja sitä kautta inflaatiota ja korkoja. Se taas vaikuttaa Suomen valtion budjettin lainojen korkoihin.

Pellervon Taloudellisen Tutkimuslaitoksen, PTT:n, mukaan ruoan hinta lähtee nousemaan. Heikko sato ja kustannusten nousu syövät maatalouden kannattavuutta. Erityisesti lannoitteiden, rehun ja rakentamisen hinnat ovat nousseet. Myöskin kuluttajien ostovoima on noussut palkankorotusten myötä. Hintojen ennakoidaan nousevan 1,8%, mikä on hieman ennakoitua enemmän. Epäselväksi jää johtuuko tämä tutkimustuloksen tiedottaminen valtion budjetin ajankohdasta vai jostakin muusta

Pankkien ja rahalaitoksen analyytikot ovat jonkun aikaa kertoneet osakemarkkinoiden laskusta. Onko siis kyse energiahintojen noususta vai jostain itsenäisestä rahamarkkinoiden korjauksesta ? En tiedä. Mutta mikäli iso raha siirtyy osakemarkkinoilta esimerkiksi kiinteistöjen ja korkojen suuntaan, se aiheuttaa osakehintojen laskua. Viime vuosina piensijoittajia on yllytetty osakesijoituksiin. Näitä sijoittamisen ylistäjiä löytyy rahalaitosten piiristä. Mielenkiintoista, että asianomaiset tahot jättävät kuitenkin kurssitappiot yksittäisten ihmisten kontolle. Silloin sanotaan, että pitkällä tähtäimellä sijoitus kannattaa aina ? Kuinka pitkän aikaa, se on suhteellista

Eläkeläisillä ei ole palkkaneuvotteluja. Sosiaali-ja terveysministeriö kertoo lokakuun lopulla palkkaindeksin ja hintaindeksin noususta. Sen pisteytyksen myötä eläkkeet nousevat ensi vuoden alusta. Mikäli nousevat. Mikäli energian hinta nostaa ensi vuonna yleisesti hintoja, se nousu huomioidaan aikaisintaan vasta vuoden 2023 eläkkeissä. Siis jälkikäteen. Eihän siinä sinänsä ole mitään. Eläkeläiset voivat aina jättää ostamatta joitakin tuotteita. Pöytälampun voi sammuttaa tuntia aikaisemmin. Sehän on valinnan kysymys.

Ei kommentteja: