sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Mä vaan kysyn ?

 Miksei pesäpallon viidettä loppuottelua, Manse-Kouvola, näytetty telkun maksuttomilla kanavilla ? Ymmärrän, että maksullinen kanava haluaa lisää tilaajia. Mutta kun kyse on ratkaisevasta pelistä, joka on myös kauden viimeinen peli, voisi ajatella pesäpalloliiton ajavan pesiksen parhaan pr-toiminnan huipentumaa kaikelle kansalle. Vaan ei aja. Sitäpaitsi Mansen kotistadionilla oli 2500 maksanutta katsojaa paikan päällä. YLE Puhe lähetti ohjelman suorana radiosta. Siihen oli tyytyminen. Sitäpaitsi Manse PP voitti Suomen mestaruuden. Jee !

Miksei Veikkausliigan alkusarjan viimeistä kierrosta tai edes yhtä peliä näytetty telkun maksuttomalla kanavalla ? Sunnuntain peleissä ratkeaa neljän joukkueen kohtalo. Palaavatko ne loppusarjassa vai putoamissarjassa ? Ymmärrän, että maksutelkun tarkoitus on tuottaa rahaa. Silti kotimaisen futikseen suosio on aika huonossa hapessa. Palloliitto on kuitenkin totutun passiivinen. Hiljaisuus kauneinta musiikkia on. YLE Puhe lähettää kuitenkin futiskierroksen radiossa. Siihen on tyytyminen.

Televisiosta, ainoasta korona-ajan viihdykkeestä, tulee ohjelmia joissa juontajina, osanottajia ja esiintyjinä on samat näyttelijät, julkut, persoonat. Me, maksava yleisö olemme pääosin vastuussa ohjelmista joita katsomme. Miksi Suomen telkun katsojat, sohvaperunat, töllöttäjät, katsovat näitä samoja tyyppejä ? En kyseenalaista ohjelmien tuottajia ja kustantajia. Tiedän, että he tekevät vain työtään. Heitä ei kiinnosta mikään muu. Mutta katsojat ratkaisevat ja sehän olihan oikein. Onko kansamme niin yksinkertaista ja sivistymätöntä, että he jaksavat seurata samoja Katajia, Lahtisia, Leppilampia, Hirviniemiä, Ståleja, (kolmenkymmenen henkilön lista) jne illasta toiseen. Onhan se tuttua ja turvallista, mutta miksi, miksi miksi ? Itse en näitä ohjelmia jaksa katsoa, mutta nämä vakuumikasvot vievät kanava-ajan lähes tyystin. 

Saamelaisnuoret eri Pohjoismaista ovat yhdessä tuumin vastustaneet tuulivoimaloiden sijoittamista pohjoiseen saamelaisalueille. Heidän mukaansa ilmastonmuutosta pitäisi jarruttaa siellä, missä se lisääntyykin. Onko tässä juurikin ilmaston lämpenemisen estämisen keskeinen pulma. Muiden pitää tehdä  ja uhrautua, muttei meidän. Kun ovat aiheuttaneetkin ongelmia. Älkää tuoko ongelmanne meille ? En sano, että saamelaisalueilla olisi ratkaisu ilmaston ongelmiin, mutta onhan Lapissa pirusti asumattomia alueita. Tuskin muutama tuulipuisto muuttaa Lappia yhtään miksikään. Pitäähän niitä tuulimyllyjä rakentaa myös tänne etelän alueellekin. Kunhan ei meidän lähelle ?

Valtionvarainministeri Annika Saarikko lupasi yrittäjien tilaisuudessa, että ansioverotusta pienennetään. Kuitenkaan ensi vuoden budjettiesitys ei sisällä tämän suuntaista esitystä. Mitään konkreettista ei myöskään Saarikko kertonut. Kysymys kuuluu, miksi Saarikko lupaili veronalennuksia ? Miksei hän kertonut milloin ja minkä verran ? Poliittista vedätystä, sanovat jotkut. Mahdollisen budjettiin kohdistuvan kritiikin pehmentämistä, sanovat jotkut. Katteettomia lupauksia, sanovat jotkut. Kerääkin Saarikko irtopisteitä, jos muut hallituspuolueet vastustavat ehdotusta ? Jos poliittista toimintaa ja päätöksentekoa arvostellaan epäselvästä kielestä ja viestinnästä, kannattaako sitä lisätä epäselvillä lupauksilla ?  Mää vaan kysyn !

Oih ! Voitettiin lotossa neljä oikein. Voitto-osuus oli kympin suuruinen. Monena viikkona päävoittoa ei ole löytynyt. Potti on kasvanut ja kasvanut. Päävoitto on kasvanut 6,5 miljoonaan. Muut voitot ovat kiinteitä. Niiden rahamääriin pelaamisen lisätuotto ei ole vaikuttanut. Miksi ? Nyt saavutettu neljä oikein on jo vaikea saada aikaan. Voitto voisi olla ainakin 30-100 €. Silloin, kun päävoitto jää jakamatta muutkin palkinnot voisivat lisääntyä. Eivät lisäänny. Veikkaukselta puuttuu pelisilmää. Se on kangistunut monopoli, joka vetää viimeisiään.

Ei kommentteja: