perjantai 22. syyskuuta 2017

Ässät valittaa Lambergin tuomiosta

Porin Ässien Matti Lambergille lätkäistiin päähän kohdistuneesta taklauksesta 13 ottelun pelikielto. Liigan kurinpitäjä oli aiemmin antanut Saipan Cody Kunykille 5 ottelun ja Kärppien Jari Sailiolle 3 ottelun pelikiellon samasta syystä. Oletettavasti Lambergin tuomion suuruutta perusteltiin hänen aiemmin saamistaan kurinpitotuomioista. Myöskään taklaustilanteet eivät liene vertailukelpoisia.
Pitkin syksyä vellonut keskustelu pelaajien kunnioittamisesta, vakavien onnettomuuksien seurauksista ja kurinpitolinjasta sai nyt uutta näkökulmaa.

Porin Ässät ei hyvällä katsonut tuomiota vaan teki valituksen urheilun oikeusturvalautakunnalle Lambergin tuomiosta. Asiasta kiinnostavan tekee Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttulan puheet. Häntä nimittäin haastateltiin radiossa päähän kohdistuneista taklauksista ja niiden ehkäisemisestä liigapeleissä. Perttula totesi kaunopuheisesti, että kaikkien osapuolien, pelaajien, katsojien, seurajohdon tulee tehdä töitä toisia syyttelemättä asian muuttamiseksi. Myös liiga oli kehottanut seuroja toimiin asian suhteen. Lambergin asiasta hän totesi seurajohdon ja valmentajien sekä Lambergin keskustelleen asiasta. Nyt tuli tietoa, että seura on päättänyt valittaa Lambergin tuomiosta.
Vaikuttaa siltä, että seura vähättelee Lambergin tekoa ja haluaa lyhentää hänen tuomiotaan. Onko tämä sitä turvallisuuden lisäämistä, vastustajan kunnioittamista ja vaarallisten taklausten vähentämistä ? Ei se ainakaan siltä näytä.

Kokonaan käsittelemättä on liigaseurojen johdon ja valmentajien toimet. Hehän palkkaavat seuroihin kovaotteisia taklaajiia muka suojelemaan pienikokoisia hyökkääjiä. Eikö juuri tästä näkökulmasta ala kovien ja vaarallisten taklausten tie. Taklauksia vartenhan reurajohtajat palkkaavat gorilloita likaiseen työhön. Perusteluna käytetään taklaus- ja karvauspelin tärkeyttä. Katse suuntautuu seurajohtajiin, muiden joukossa Eeva Perttulaan. Eikö Lamberg ole Ässissä juuri kovan pelitapansa takia ? Monissa seuroissa on näitä saman profiilin pelaajia. He taklaavat ammatikseen. Ei ihme, että joskus taklaukset osuvat päähän tai mihin milloinkin, kun siihen on olemassa sanaton sopimus seuran kanssa. Nyt
nämä samat seurajohtajat jeesustelevat pelaajien kunnioittamisesta ja vammojen välttämisestä.
Seurajohtajat eivät lopeta näiden profiilipelaajien palkkaamista, koska muutkaan eivät niin tee. Tässä asiassa kierretään kehää ja aina silloin tällöin käy huonosti.

Huonosti kävi Tommi Kovaselle, jonka peliura katkesi tällaiseen taklaukseen. Mutta ei ainoastaan peliura. Koko elämä oli lähellä loppua. Kovanen kirjoitti omasta kohtalostaan rankan kirjan. Enää hän ei pysty katsomaan otteluissa tapahtuvia kovia taklauksia. Tällainen on kohtuuttoman kova hinta yleisöä viihdyttävästä jääkiekosta, jota seurajohtajat sanovat haluavansa tarjota liigakaukaloissa.

Ei kommentteja: