lauantai 30. syyskuuta 2017

Mikä liigajoukkue erottaa ensimmäisenä valmentajansa ?

Jääkiekkoliiga on päässyt hyvään vauhtiin. Kymmenkunta kierrosta on tämän viikonlopun jälkeen takana. Perinteinen kiistely taklauksista, kurinpidosta ja tuomioista on alkanut. Pian puhutaan tuomarilinjasta ja sitten aletaan spekuloida ensimmäisistä valmentajien potkuista. Urheilutoimituksemme on koostanut potentiaalisten potkujen saajien /antajien listan.

Listan kärkisijaa pitää selkeästi IFKöö. Helsnkiläiset ovat alisuorittaneet ilta toisensa jälkeen. Paperilla kova joukkue on kärsinyt tappioita maakuntien porukoille. Fanit ovat olleet raivona. Loukkaantumissuman taakse on yritetty kätkeytyä alkuviikkoina, mutta nyt alkavat kellot soida. IFKöön urheilutoimenjohta Nybondas lähti nostelemaan/sai tapeekseen/sai potkut. Hän on kuulemma mukana suunnittelemassa jotain tulevaisuudessa tapahtuvaa suurta juttua. Hänen lähtönsä ei pelasta kuitenkaan valmentaja Ari-Pekka Seliniä. Hän saa pian katsella kohti itää, sillä parhaat meriitit ovat tulleet sputnikkien eli Saipan riveissä.

Kakkosena onkin juuri edellä mainittu Saippa. Peli on kulkenut nihkeästi ja rökäletappiot ovat vieneet itsetunnon, katsojat ja kohta myös valmentajan. Mestaripelaaja Tero Lehterän valmennusura on alkanut ontuen. Ensin Espoon Blues meni konkkaan ja nyt sitten idän ihme Saippa. Peli ei vaan kulje. Selitetään toki, että keskeiset pelaajat ovat lähteneet. Perinteisiä huippuvahvistuksia ei ole löytynyt. Saipan voi pelastaa vain uusi valmentaja. Ratkaisu onkin ilmeinen ja helppo. Saippa ja IFKöö vaihtavat valmentajia.  Selin pääsee takaisin menneisyyden lumoihin ja Lehterä takaisin pääkaupunkiseudulle.

Kolmantena vaihtoon lähtee Spoorin Tomek Valtonen. Totta on, että Tomek on tehnyt sen mitä kukaan ei olisi uskonut. Tehnyt Spoorista taistelevan joukkueen ja urheiluseuran. Antanut kuvan, että Poika voisi saunoa Vaasassa. Juhani Tamminenkaan ei ole enää jaksanut kehuskella itseään. Ainakaan Sportin keksimisellä, kehittämisellä ja ensimmäisellä kullalla. Nyt on totuus tullut Tomekin eteen. Jo
parina viime vuotena kannattajat ovat antaneet Valtoselle potkut. Useamman kerran. Nyt se tapahtuu 
toimesta. Vaasaan on saatava uusi hypetys ja joukkueen on kavuttava kuuden sakkiin. Siihen tarvitaan uutta draivia. Tomekin taidot on nähty. Sitäpaitsi liigahallituksen piheenjohtaja Heikki Hiltunen on myös Sportin hallituksen puheenjohtaja. Pitäähän hänen seuransa olla liigan huippua.

Varsinainen listamme päättyy tähän. Mutta kerrottakoon vielä lukijoille, miksi tästä listasta puuttuvat Jukurit, Kookoo ja Ilves. Nehän ovat peräpään vakiokalustoa.

Jukureiden valmentajakaksikko Risto Dufva-Ville Nieminen ei saa potkuja Mikkelissä. Syy on selvä. Mikkeli on niin pieni jääkiekkokaupunki, ettei se saisi jatkossa yhtään näin nimekästä valmennustiimiä Savoon. Jukurit on valmis maksamaan mitä vain, jotta Dufva-Nieminen kaksikko pysyy Mikkelissä. Seuran menestys on toisarvoinen asia. Sitäpaitsi jos nämä valmentajat lähtisivät Mikkelistä, ei kukaan pelaaja viitsisi suunnata paikkakunnalle. Entinen jalkapallokaupunki yrittää uskoa jääkiekkoon Dufvan ja Niemisen opeilla.

KooKoo on kovassa nousukiidossa. Alkukauden voittoputki antoi viitteitä sensaatiosta. Jatko on näyttänyt, että sama toiveikkuus mihin erehdyttiin Vaasassa on tapahtunut myös Kouvolassa. Kannattajat unelmoivat koko kauden mitaleista. Valitettavasti seuran paikkana on kolmen viimeisen kolmikko. Tuomas Tuokkola on innokas ja moderni valmentaja. Hän ottaa pelaajat ystävinä ja kavereina. Hyvä fiilis on Tuokkolan valmennusfilosofia. Näin myös pelaajat tykkäävät Tuokkolasta. Joukkueen huonoista saavutuksista ei välitä kukaan kun kansa odottaa koko kauden voittoputkea ja pelaajat nauttivat fiiliksistä. Tuokkola saa oleilla rauhassa Kouvolassa.

Uusi Ilves on pessyt kasvonsa. Uuden johdon taholta on sanottu, että seuralla on nyt huippuvalmentaja Karri Kivi ja huipputoimari Risto Jalo. Kun vielä joukkue koostuu paikallisista ja muiden paikkakuntien potentiaalisista A-junnuista, paketti on kasassa. Uusi Ilves pitää kiinni Kivestä ja Kivi Ilveksestä. Tosi asiassa Ilves on menneinä vuosina vaihdellut valmentajaa kesken kauden ja siitä on tullut rokäletappiot. Sekä taloudellisesti että pelillisesti. Nyt sitä virhettä ei tehdä, koska Uusi Ilves hoitaan suut säkkiä myöten. Suljetussa liigassa ei tarvitse pelätä putoamista.

Ei kommentteja: