sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Yleisurheilun huippuhetkiä etsimässä

Lauantaina ja sunnuntaina on hemmoteltu penkkiurheilijoita runsaalla tarjonnalla. Tämän viikonlopun huippuhetki oli Suomen jalkapallojoukkueen voitto Islannista.  Myöskin koripallossa koettiin sykähdyttäviä hetkiä Puolaa vastaan EM-kisoissa. Valitettavasti tähän loppuukin luettelo huippuhetkistä. Suomen kansan lempilapsi, yleisurheilu, kyntää pahemmin kuin koskaan. Sen näkevät kaikki paitsi urheiluliiton selittelevät virkamiehet ja valmentajat.

Yleisurheilukauden huippuhetket ovat olleet vähissä, etten sanoisi olemattomat. Otsa on ollut rypyssä, kun olen kuunnellut SUL:n edustajien selittelyjä yleisurheilun mahalaskuista. Urheilijoiden ja urheilua seuraavan väen mielestä isoin ongelma on Suomen yleisurheilujärjestelmä. Suomessa on keskitetty iso keskusjärjestö. Esimerkiksi Ruotsin yleiurheiluliitto on pieni ja pääpaino sekä valmennus on seuratyössä. Meillä rahaa on lisätty vuodesta toiseen, mutta ne eivät ole juurikaan menneet urheilijoille tai heidän valmentajilleen. Urheilijoiden mielestä toimeentulo on epävarmaa ja järjestelmä on epäselvä. Tämän luulisi olevat selvää viestiä johdon suuntaan.. Vaan kun ei ole. Heidän mielestään rahaa ja harjoittelukeskuksia on liian vähän verrattuna huippumaihin. Tietysti on, kun rahat valuvat hallintoon ja järjestelmän pyörittämiseen. Tämän vuoden tulokas, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kertoo omista tuloksistaan.  He ovat valmentajan kanssa saaneet tukea seuralta ja muuten tekemällä itse kovaa työtä.

Olympiakomitea on uusimassa avustusjärjestelmää. Avustettavien lajien määrää ollaan karsimassa. Tällä tavoin halutaan varmistaa menestyjille isompi tuki. Veikkaan, että lisää rahaa tulee myös Urheiluliitolle. Syy ei ole menestys vaan hyvä soluttautuminen Olympiakomitean organisaatioon. Heikosti toimivaa organisaatiota tekohengitetään ja tehdään korkeintaan kosmeettisia muutoksia. Sama systeemi toimii myös koko urheilun organisaatiossa. Kiinnostava yksityiskohta on se, että lähes kaikissa lajiliitoissa ja itse olympiakomitean hallinnossa yksi puolue eli kokoomuksen jäsenet tai heitä lähellä olevat tahot hallitsevat toimintaa. Urheiluorganisaatiossa ei kuitenkaan ole sisäistä reilua kilpailua tai menestyneitä ei palkita. Asia on päinvastoin. Sulkeutunut piiri takaa toiminnan jatkumisen vuodesta toiseen. Koskaan et muuttua saa. SAK:n sisäänpäin lämpiävä organisaatio voi ilolla seurata tätä tuttua urheilun touhua.

Ei kommentteja: