perjantai 22. syyskuuta 2017

Päivien pimeneminen alkaa

Tänään on se päivä vuodesta, jolloin valoisa ja pimeä aika ovat yhtä pitkiä. Keväällä on samainen päivä. Erona on se, että tästä päivästä alkaa se ikävämpi ja pimeämpi ajanjakso. Kolmen kuukauden kuluttua eli joulukuun lopulla tapahtuu käänne, mutta siihen asti mennään kohti aina vain lyhyempää valoaikaa. Päähän tulee pimeyttä entistä enemmän. Päästä tulee entistä mustempi paikka.

Keinoja tilanteen helpottamiseksi on monia. Tässä muutamia lukijoidemme parhaita kokemuksia ja keinoja.

Valoisan ajan kello
Hyvä keino vastustaa apatiaa on keksiä valoisan ajan herätyskello. Sellainen kello herättää aina, kun valoisuutta alkaa tulemaan maisemaan. Tämän kellon myötä ihminen voi maksimoida valveillaolon valoisaan aikaan. Pimeänä aikana voi vastaavasti nukkua, eikä turhaa pimeyttä pääse syntymään päähän. Kellon keksijä saa myös hyvät korvaukset keksinnöstään. Jopa niin hyvät, että niillä voi viettää lopun elämästään päiväntasaajalla, auringossa.

Kirkasvalohuone
Monilla on kirkasvalolamppuja, mutta niillä on aika pieni vaikutus ihmismieleen. Kirkasvalohuone on sen sijaan oikeasti kirkas. Hyvät aurinkolasit on syytä olla käytössä tässä huoneessa. Jo tunti aamupäivisin riittää piristämään mieltä. Samalla voi ottaa myös hyvän pohjarusketuksen, mikäli aikoo mennä jouluna etelän uima-altaille tai seuraavana kesänä tutulle kotikylän biitsille. Maksaa paljon, mutta mikä nyt ei maksaisi. Yhden makuuhuoneen voi helposti paneloida kirkasvaloseinillä. Sitäpaitsi siinä se on kesäajankin valmiina, jos vaikka sattuu tällainen sateinen kesä niinkuin viime kesäkin oli.

Satelliitti
Sateliitti kiertää maapalloa taajaan. Siellä maisemia katsellessa ei voi olla ihailematta maapalloa.
 Siinä unohtuvat pimeydet ja pakkaset. Astronautiksi/kosmonautiksi pääseminen on toki hieman hankalaa. Kuitenkin Yhdysvallat ja Venäjä ovat tehneet yhteistyötä viime vuosikymmeninä. Puolueettoman maan edustaja voi olla kiinnostava molemmille. Usaltaisin myös arvella, että naisilla saattaisi olla helpompi päästä hommiin, koska miesehodkkaita on ymmärrettävästi enemmän. Jos olet mies, kannattaa naamioitua naiseksi. Nykytekniikalla ja kauneuskirurgialla se lienee helppoa. Ei muuta kun matkaan ja kaiken lisäksi muut maksavat matkakulut.

Valokuvaamo
Tämä on vähän samanlainen kikka kuin kirkasvalohuone. Valokuvaamossa on tietenkin kirkkaita valoja. Lisäksi salamat räpsähtelevät tuon tuosta. Ihan sama onko kesä tai talvi. Silmät ovat kirkkaasta valosta sikkuralla. Kaiken lisäksi valokuvista saa liksaa. Poliisille suoraan lähetettävät passikuvat maksavat 14,95 €. Sata asiakasta päivässä tekee puolitoista tuhatta euroa. Kuukaudessa noin 40.000 €. Ja kaikki vain siksi, että haluaa pakoon pimeää syksyä.

Laivajänis
Nykyisin harvemmin käytetty tapa lähteä pakoon pimeää vuodenaikaa. Syksyisin Suomenlahden rannoilla ja erityisesti Pohjanmeren rannikkokaupungeissa vierailee isoja tankkereina. Kannattaa ottaa satamista selvää tankkereiden reiteistä ja aikataluista. Sen lisäksi on hyvä ostaa kumivene ja airot. Tankkerit lepäilevät satamien ulkopuolella redillä, joten sinne ei pääse muuten kuin soutamalla.
Hyvällä säällä tankkeriin pääsee muutaman tunnin soutumatkalla. Tuulisessa säässä voi mennä
pidempään. Tankkerit viettävät pitkiä aikoja tankattavina öljymaissa, jotka tunnetusti ovat lämpimiä ja aurikoisia. Kevätpuolella monet tulevat takaisin Pohjolaan. Mukava ja halpa tapa viettää lomaa pimeydestä.

Musta jätesäkki
Halpa ja käytännöllinen tapa pakoilla pimeyden ongelmia on jätesäkki. Jätesäkit maksavat vain muutaman euron rulla ja niitä saa sillä hinnalla jo monia. Pienen jätesäkin voi laittaa päähän, mutta
isoon voi mennä itse kokonaan. Säkkiin kannattaa ottaa hyvä lamppu ja  paljon pattereita. Jos tykkää lukemisesta voi lueskella esimerkiksi koko Päätalon tuotannon, vanhan tietokirjasarjan tai Dostojevski tuotannon. Pieni telkku mahtuu myös isoon jäteaäkkiin, mutta vaarana on päivän ja yöaijan erottaminen ohjelmien mukaan. Parastahan jätesäkissä on juuri päinvastainen vaikutus. Mistään ei tiesä, mikä vuorokaudenaika on menossa.


Ei kommentteja: