tiistai 30. heinäkuuta 2019

Ayran

Vuosia sitten vierailin Turkissa useita kertoja. Turkista on nähty Istanbul, Ankara, Alanya ja Marmaris. Paikalliseen ruokaan pääsin tutustumaan monin eri tavoin. Erityisen herkullista ja ylenpalttisen monipuolista ruoka oli erään virallisen valtuuskunnan vierailulla, jossa olin mukana. Turkkilainen ruoka on varsin monipuolista ja pohjaa paljon oman maan raaka-aineisiin ja perinteeseen. Muutamat ruokalajit ovat erittäin tulisia. Ja kun sanon tulisia, tarkoitan reaktiota, jossa suu tuntuu palavan ja pää on aivan turtana. Tähän tuo lievitystä jogurttijuoma nimeltään ayran. Se on vaalea ja hieman hapokas juoma. Se lievittää tulisen ruoan vaikutusta. Se on myös hyvä kuuman ilman janojuoma. Ayranin valmistus on helppoa. Tässä ohje:

1 dl maustamatonta jogurttia
5 dl vettä
1/2 tl suolaa

haluttaessa lisämaustamiseen

2 tl sitruunamehua
1 rkl vahvan mintun lehtiä

Sekoita jogurtti ja vesi. Lisää suola. Juomaan voi lisätä mintunlehtiä ja happamuuden lisäämiseksi sitruunamehua. Anna juoman tekeytyä ja maustua jääkaapissa tunnin ajan.

Ps. Turkin presidentin, AKP-puolueen ja nykyhallinnon kovien otteiden takia olemme jättäneet toistaiseksi kiehtovan Turkin pois matkakohteista. Opposition edustajan valinta Istanbulin pormestariksi on lisännyt hieman valoa tunnelin päähän.

Ei kommentteja: