lauantai 13. heinäkuuta 2019

Uudet portaat


Vajaa puolitoista vuotta sitten, kun muutimme tähän asuntoon, päätimme vaihtaa portaat uusiksi. Kiirettä ei ollut, mutta joskus se tehtäisiin. Portaat olivat tummalla huovalla verhoillut ja portaan reunassa metallikaistale jarruna ja peittämässä huovan liimausta. Kun muut lattiapinnat keittiötä lukuunottamatta ovat vaaleat, piti portaatkin saada samaan sävyyn.

Keväällä soittelin tutulle puuseppä/monitoimimiehelle, joka oli laittanut uudet portaat edelliseen asuntoo ja tehnyt muuta remppaa tähän asuntoon. Nyt haluttiin valkeaksi maalatut astinpinnat. Lähdimme Italiaan ja homma tehtiin sillä aikaa täällä kotona. Palatessamme huomasimme homman menneen pieleen. Emme tajunneet sopia, että portaiden paksuus olisi pitänyt olla neljä senttiä eli sentin paksummat kuin vanhat. Portaat olivat liian ohuet. Sen lisäksi portaiden päissä olevat metalliruhgon päät olivat rumasti näkösällä. Muutaman päivän jälkeen soittelin puusepällemme ja sovittiin tapaamisesta. Nyt päätettiin tehdä homma uusiksi. Askelmat olisivat neljä senttiä ja sivussa olivat pienet siivekkeet peittämässä metallireunoja. Puupinta lakattaisiin vaalealla lakalla.

Tänään uudet portaat asennettiin paikoilleen. Täytyy sanoa, että jälki on viimeisen päälle onnistunut. Portaat ovat valkeat ja puun syyt näkyvät himmeästi läpi. Rungon metallipidikkeet eivät näy askelmien päädyistä. Tuntui kuin meillä olisi aina ollut tällaiset portaat. Niin hyvin uudet askelmat sopivat asuntoon. Rahaa taitaa mennä aika lailla enemmän, mutta onneksi kotitalousvähennyt kuittaa osan kuluista. Onneksi pistettiin vanhat portaat kaksi kertaa uusiksi. Kolmannet portaat toden sanoivat.

Ei kommentteja: