torstai 7. heinäkuuta 2016

Gallupin taustalla

Keskusta jatkaa suvereenisti kesäkuun gallupin kärjessä. Sipilä on jatkanut sopuisaa linjaa eikä mitään ylilyöntejä ole tapahtunut. Ei myöskään hallituksen piirissä. Keskusta on pystynyt pitämään myös yhteyden tyytymättömiin viljelijöihin. Ikuinen häirikkö ja kekkoskopio Väyrynen ei ole onnistunut viemään mukanaan keskustan tyytymättömiä ääniä uuteen puolueeseen.

Kokoomus teki oikean valinnan vaihtaessaan Stubbin Orpoon. Ainakin, jos on uskominen viime kesäkuun galluppia. Kokoomus on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi oppositiossa kisaavan SDP:n. Itse ennustan kuitenkin laskua, kunhan syksy koittaa. Orpo on hyvä ja asiallinen kaveri, joka hoitaa mainiosti annettuja tehtäviä ja puhuu sulavasti. Hän ei ole kuitenkaan karismaattinen persoona tai johtajatyyppi. Se voi olla jatkossa ongelma.

Demarit palasivat maan pinnalle. Oppositiossa värjöttely ja kilpailukykysopimuksen vaivalloinen sopiminen ei ollut kunniaksi kaksinaisroolissa kipuilevalle puolueelle. Nyt ay-liike ei tuonut klooriaa demareilla. Eikä hallituskaan muninut tätä sinänsä torsoksi jäänyttä sopimusta. Kolmas sija ja parin prosentin pudotus kuvaa demareiden arvaamatonta tilannetta.

Vihreät ovat hieman pudonneet, mutta jatkavat edelleen päälle 14 prosentin tasolla. Niinistö on osannut esiintyä asialinjalla myös oppositiossa. Hän on johdattanut kuukausi kuukauden jälkeen vihreitä uudelle kurssille. Vakiintunut taso näyttää kantavan puoluetta kohti enennäkemättömän suurena orastavaa vaalimestystä

Vasemmisto valitsi Kokoomuksen tavoin uuden puheenjohtajan. Arhinmäki sai mennä ja nuori Andersson astui remmiin. Perinteinen oppositiopuolue näytti piristyneen gallupin mukaan. Puolueessa uutta ilmettä onkin kaivattu hallitusvastuun  jälkeen. Andersson saattaa nokkelalla  esiintymisellään tuoda Vasemmiston laariin tyytymättömien ja vähävaraisten ääniä. Niitä, jotka viime vuosina ovat kadonneet vasemmistosta vihreiden, demareiden ja perussuomalaisten lukuihin.

Perussuomalaiset putosivat nyt Vasemmiston alapuolelle kannatusluvuissa. Soini ei ole pystynyt tekemään mitään merkittävää. Ulkoministerin homma on ollut Soinille toivehomma, mutta myös kompastuskivi. Kreikka, maahanmuutto, Venäjä, Brexit. Kaikki on valunut omaa rataansa jonnekin. Kuva Soinista on eräänlainen joo-joo-mies.  Se on merkinnyt isojen asioiden peesaamista tai tylsiä viisasteluja. Perussuomalaisten asema on kinkkinen. Hallituksessa ei voi valittaa ja synkistellä. Pätevän tuntuiset asiatyypit Niinistö ja Terho hukkuvat kehnon Soinin varjoon.

Ei kommentteja: