sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kalevin kisat

Luit aivan oikeen. Kalevin kisat. Kaksi merkittävää huomiota johtaa siihen, ettei Kalevan kisoja enää ole. Kyse on Kari-Pekka Kyrön tunnettua lausahdusta lainaten "Harrastelijoiden puuhastelua". Toki Kyrö puhui dopingista ja minä puhun huippu-urheilusta.

Ensinnäkin tulostaso on aivan onneton. Voitto Helsten olisi voittanut kisat, jos olisi ollut mukana. Hän teki kahdeksana vuonna viisikymmentäluvulla paremmat parhaat ajat kuin tämän vuoden voittaja. Kympin voittaja jäi kaksi minuuttia Suomenennätysajasta. Jouko Kuha (kuka hän on ?) olisi saanut kultamitalin suvereenisella soolojuoksulla. Kuulan karsinnan kymmenes heitti/työnsi kuulaa seitsemän metriä vähemmän kuin maailman parhaat. Tämä kaikki vaikka urheilukentän mondo-juoksurata on kimmoisa ja ennennäkemättömän nopea. Myös juoksukengät ovat huippuluokkaa. Samoin valmennustietous ja harjoitteluolosuhteet.

Kilpailijat ovat tuntemattomia. Tunnen melkein kaikkien lajien loppukilpailupaikasta ainakin yhden tai jopa kaksi kilpailijaa. Poikkeuksena on vain maamme ainoa kansainvälisen tason laji, keihäänheitto. Kiekossa ainoa tuttu heittäjä oli Eteli-Afrikasta Suomeen muuttanut 41-vuotias Franz Kruger. Seipäässä tunnistin yhden nimen. 110 aidoissa yksi tuttu nimi samoin miesten korkeudessa. Naisten osalta sama homma. Joku voi väittää, etten ole seurannut nyky-yleisurheilua. Sekin voi olla totta, mutta yleisurheilussa ei ole myöskään tapahtunut mitään kiinnostavaa. Nämä "niemandit" eivät ole saaneet mitään kiinnostavaa aikaan. Lukuunottamatta Em-kisoissa Amsterdamissa kisailleita nimiä. He olivat ainakin mukana.

Jos minä olisin SUL johdossa, olisin hyvin huolissani näistä asioista. Pahinta on se, että piirikunnallinen taso ei häiritse ketään. Tulevia lupauksia on tulossa ja heidän varaan voidaan laskea. Vai voidaanko ? Minun silmääni tulevaisuuden lupauksia nousee, mutta valitettavasti he laskevat myös saman kesän tai ainakin seuraavaan kesään mennessä. Yleisurheilu on jäänyt pienten maaseutuseurojen yksilöiden ja muutaman ison juoksuseuran varaan. Sieltä aniharvoin nousee maailman huippu-urheilijoiden kastiin yhtään ketään. Ruotsi-ottelussa on luvassa kaksi komeaa selkäsaunaa.

Ei kommentteja: