perjantai 10. elokuuta 2018

Soundbar

Kesäkuun alussa ostettiin uusi telkku. Se on älytelkku, eli voi katsella Areenaa, Katsomoa, Ruutua ja YouTubea. Ja tietenkin kaikkia maksuttomia kanavia. Huomasin myöhemmin, että tubessa on todella paljon musiikkia. Kaikenlaista musaa. Äänentoisto ei ollut telkussa kuitenkaan mitenkään ihmeellinen. Varsinkin bassopuoli oli heikko. Mentiin ostoksille. Olin skautannut hieman vaihtoehtoja ja minulle oli valjennut uusi asia: soundbar. Se on ohut äänitanko, josta kuuluvat ylä-äänet eli diskantti. Bassopuolta hoitaa erillinen bassokaiutin. Halpa soundbar on muotoa 2.1. Vaikuttavamman äänentoiston saa, kun ostaa soundbar 5.1 laitteet. Se tarkoittaa viittä erilaista kaiutinta, joista neljä on tangossa ja yksi bassossa. Näitä 5.1 äänentoistoja on soundbarin lisäksi erilaisia kotiteattereita, joissa on myös isompi määrä kaiuttimia. Meidän tarkoitus oli parantaa tv-ääntä ilman, että tarvitsee pulittaa hifi-tasoista hintaa.

Sopiva löytyikin Gigantista aika nopeasti pienen kuuntelukierroksen jälkeen. Mielestämme sopivan hintainen (149 €) ja laatuinen laite löytyi helposti. Se oli JVC 2.1 soundbar. Bassokaiutin oli litteä kaiutin, joka meni tv-tason alahyllylle ja varsinainen tanko telkun eteen.

Yhtä helppoa ei ollut äänen saaminen kuulumaan laitteista. Yhdistin kaikki johdot mielestäni aivan oikein. Silti mitään ei kuulunut. Onneksi telkun ostamisen yhteydessä olin soitellut pari kertaa Gigantin huoltoon. Löysin puhelimesta vanhan numeron ja soittelin sinne. Kaveri osasikin neuvoa heti ohjeita. Soundbarin asennukset olivat aivan oikein. Mutta telkusta piti löytää ääniasetukset ja sieltä avata sopiva kanava äänentoistoa varten. Tämä oli meikäläiselle ylivoimaisen vaikeaa audiomatematiikkaa, josta ei kaupassa oltu halaistu sanaakaan. Nyt sain kuitenkin parissa minuutissa selkeät ohjeet ja heti sen jälkeen pamativat kaiuttimet soimaan. Homma oli kunnossa. En tiedä, miten itseäni hieman vanhempi ihminen ymmärtäisi tästä mitään. Ilmeisesti nykytekniikka onkin tarkoitettu nuoremmille kansalaisille. Joka tapauksessa mutkien jälkeen oltiin maalissa ja ääni on ihan mukava.

Ei kommentteja: