sunnuntai 12. elokuuta 2018

Viimeisen kerran Berliinistä

Sunnuntaina kisailtiin viimeiset kilpailut Berliinin EM-yleisurheiluissa. Mitalitilaston kärkipäässä komeilevat isot maat Puola, Saksa, Iso-Britannia ja Ranska. Kärkiryhmässä keikkuu myös naapurimme Norja. Puola on hallinnut suvereenisti miesten ja naisten voimalajeja. Sunnuntaina tuli kaksi mitalia naisten moukarista. Britannian Asher-Smith voitti naisten pikamatkoilla kolme kultaa. Seipäässä nähtiin henkeäsalpaava taistelu voitosta. Nuori ruotsalainen Duplatis ja Venäjän Morgunov ylittivät 6 metriä. Duplantis voitti tuloksella 605. Ranskan Lavillenie jätettiin pronssille. Suomalaisten viimeiseen päivään lähti valttikorttina  miesten viestijoukkue ja kolmen loikan mies Lipsanen. Viestissä kaikkien yllätykseksi Suomi pääsi loppukilpailuun Suomen ennätyksen ja protestin jälkeen. Sijoitus oli hienosti peräti kuudes ja taas uudella SM-ajalla. Tämä oli kolmas pistesija. Jihaa ! Lipsanen loikki itsensä sijalle yhdeksän.

Meikäläisten mitalitili näyttää puhdasta nollaa. On aika katsoa peiliin ja selvittää syyt heikkoon menestykseen. Se ei ole mitenkään vaikea temppu.
1. SUL:n johdossa on liikaa väkeä. Pääpaino yleisurheilurahojen käytöstä pitäisi olla urheilijoissa ja valmentajissa eikä organisaatiossa.
2. Meidän maamme elintaso on niin korkea, ettei enää löydy ankaraan rääkkiin haluavia lahjakkaita nuoria. Jos löytyykin, he menevät pelaamaan ammatikseen lätkää.
3. Itse kisoissa urheilijoilla oli henkilökohtaisia ongelmia. He kertoivatt niistä vasta huonon suorituksen jälkeen. Tai eivät he silloinkaan kertoneet mitä ne ovat.
4. Berliinissä on ollut aivan liian kuuma. Meillä Suomessakin on ollut kuuma, mutta meillä ei ollut EM-kisoja.
5. Paluulennot ovat myös ongelma. Ne ovat liian pian suorituksen jälkeen. Palautumisaika jää liian lyhyeksi. Monet haluaisivat tapailla muita urheilijoita kisasuoritusten jälkeen ja aistia yhteenkuuluvuutta ja aitoa kisafiilistä.

Onneksi valmennuspäällikkö Kemppainen on sanonut, että hän lähtee jollei tule mitaleita. Syyllinen
on siis tiedossa. Hän on valmis uhrautumaa, ehkä. Hänet voidaan uhrata. SUL:n johto saa näin hengähtää ja jatkaa samalla tutulla tiellä. Ellei sitten todeta, etteivät ne kisat ihan huonosti menneet.

Berliinin nähtävyydetkin on jo nähty. Eihän ne oikeastaan olleet kummoisia. Parempi tulla tänne kotimaahan. Täällä sataa ja lämpötila on tutun viidentoista kieppeillä. Meiltä löytyy rauhallisia järviä ja marjaisia metsiä. Ilma on raikas ja taivas sininen. Saunan voi lämmittää mökinrannassa ja grillata pari paksua makkaraa. Mitä sitä kannattaa edes lähteä jonnekin Berliiniin nolaamaan itsensä !

Ei kommentteja: