keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

ALASTOMAT TV-OHJELMAT

Alastomia tv-ohjelmia on muutamia. Niissä ihmiset ovat alasti ja katsojat voivat tirkistellä ja kuvitella ihmisten ilmiasua.

Nakudeitit
Eri sukupuolta oleva pari tapaa toisensa ensi kertaa alasti rannalla ilman rihman kiertämää. Hieman kainostellen pariskunnat tutustuvat toisiinsa ja ulkoisiin ominaisuuksiin. Sitten tulee uusia ehdokaita ja seuraavaksi joku saa lähtöpassit. Ohjelman formaattiin kuuluu periamerikkalainen kommentointi kesken ohjelman, siitä mitä henkilöt ajattelivat kun tapahtui sitä ja tätä. Katsoja ei kuitenkaan näe alastomia vartaloita kuin joskus takaapäin. Etupuolelta strategiset paikat on sumennettu, joten henkilöt ovat osin sukupuolettomia tai ainakin sukuelimettömiä. Tissit ja sukupuolielimet voi vain kuvitella, joten ohjelma ruokkii mielikuvitusta ja tirkistelyä. Siinä onkin esillä yleinen amerikkalainen kaksimielisyys ja kaksinaismoraali.

Alastomat selviytyjät
Pariskunta toisille tuntemattomia ihmisiä viedään jonnekin tropiikkiin. He joutuvat menettämään vaatteensa. Tarkoituksena on selviytyä vaikeista elinolosuhteista ja siirtyä paikasta A paikkaan B ilman rihman kiertämää. Mitään yksityiskohtia ei tässäkään ohjelmassa näytetä. Sukupuolielimet on hämärretty. Osanottajat joutuvat kärsimään ja tekemään parhaansa, että selviävät kovista koitoksista. Alastomuudella houkutellaan katsojia vaikka mitään ei näykään. Tirkistelyä ja kaksinaismoraalia, mutta myös vaikeita selviytymiseen liittyviä pulmia. Osanottajat olivat selvästi valikoitu ulkonäön ja muiden ulkoisten avujen mukaan.

Alastomat treffit
Pariskunnat tapaavat alusvaatteisillaan sängyssä. Toisilleen tuntemattomat ihmiset tutustuvat toisiinsa ja selvittävät tuleeko kipinää, kiinnostusta tai edes jotakin tunteita. Alastomuus on lähinnä
symboolista, vaikka kokonaan ei riisuudutakaan. Ohjelma on hieman edellisiä rennompi ja aidompi. Oikeaa kumppania yritetään tutkailla alusvaatteisillaan. Brittien tapa käsitellä alastomuutta vai onko kyse sittenkin perinteisestä kumppaninhakuohjelmasta.

Alasti-klubi
Suomalainen musiikkiohjelma studiosta. Tunnetut pop- ja iskelmätähdet juttelevat ja esiintyvät pienellä korokkeella klubimaisessa studiossa. Juontaja tenttaa erilaisia uraan liittyviä asioita. Alastomana ei kukaan ole ainakaan fyysisesti. Ehkä esiin tulee paljastuksia tai sitten ei. Vaatteita ei  vähennetä ohjelman aikana. Alastomuus on symbolinen termi ohjelman nimenä. Pyritään ilmeisesti
jonkinlaiseen intiimiin tunnelmaan. Katselin pienen pätkän ohelmaan, jossa Kaija Koo oli paikalla. En millään muotoa toivonut hänen vähentävän yhtään vaatetta.

Joskus menneinä vuosina suomalainen tuotantoyhtiö teki ohjelmaa alastomista ihmisistä. Toinen
odotti alasti saarella ja toinen tuli paikalle alasti lautalla. Sitten tutustuttiin ja saatiin lapuilla ohjeita mitä tehdään yhdessä. Lopuksi saarella oleva joutui valitsemaan halusiko mennä kumppanin kanssa jatkotreffeille huippuillalliselle. Vaikka ohjelma oli kovin keinotekoinen ja jäykkä ja sen osanottajat varsin ujoja, ohjelmassa oli joitakin hyviä puolia edellisiin verrattuna. Jotain aitoa, suoraa ja hankalaa. Alasti esiintyminen ja kumppanin tapaaminen ei ole helppo juttu. Mitään ruumiinosia ei peitelty, muttei myöskään esitelty. Parit olivat keskenään samanikäisiä, mutta sekä nuoria että vanhempia pareja. Vartalot eivät myöskään olleet mitään adonikseja ja missejä vaan aika tavallisia ihmisiä. Ehkä tavallista seikkailunhaluisempia. Rohkeutta tämä vaatiikin, sillä seksistiseksi leimautuminen on vaarana. Mehän olemme niin pieni maa ja kaikki tuntevat toisensa.

Kaikenkaikkiaan voi sanoa, että alastomuus on edelleen tabu ja korkeintaan symboolinen alastomuus hyväksyttävää. Ohjelmat vahvistavat kielteistä ja hämärää suhtautumista alastomuuteen. Ihminen, joka on kiinnostunut alastomasta vartalosta on jotenkin perverssi. Tosiasiassa ihmiset ovat
kiinnostuneita toisistaan ja myös alastomuudesta ja tutustuvat siihen salaa yksikseen. Tv ei tarjoa tähän vaihtoehtoja. Netti tarjoaa valtavat määrät pornoa, jossa alastomuus on yliluonnollista ja
epätodellista. Terve ja aito kiinnostus alastomuuteen joutuu odottamaan aikaansa. Vaikka monissa ihmissuhdeasioissa ollaan menty liberaaliin suuntaa, alastomuus on edelleen jollakin tavoin kiellettyä. Voisiko yleisradioyhtiö olla tiennäyttäjänä tässä asiassa ?

Ei kommentteja: