lauantai 14. heinäkuuta 2018

PALLOILUA V

Niin siinä sitten kävi, että Ranska peittosi hyvässä maalikunnossa olleen Belgian. Jymy-yllätys oli Kroatian jatkoaikamaali Englantia vastaan. Englannilla on ollut oma kannattajakuntansa maasta riippumatta brittifutiksen fanituksen takia. Heille kaikille Enlannin kaatuminen oli valtaisa pettymys. Menestys oli niin lähellä. Kroatia jaksoi uskoa ja jauhaa omalla pelityylillä. Palkintona loppuottelupaikka. Tämä on varmasti nuorelle maalle valtaisa itsetunnon kohotus. Tarvitsee vain katsoa jalkapallomaita, jotka ovat jääneet taakse: Italia, Hollanti, Turkki eivät päässeet edes koko kisoihin. Saksa, Espanja, Brasilia, Argentiina, Englanti, Portugali, Uruguauy jne.

Lauantain pronssipeliä pidetään turhakkeena. Hävinneiden järjestys olisi toki voitu mitata kisamenestyksellä, mutta kansa haluaa dramatiikkaa. Sitä on luvassa kun Belgia haluaa pronssiset mitalit kaikkien aikojen saavutukseksi, eikä Englanti halua jäädä neljänneksi. Brittien pettymys olisi jo toinen, joten kotiin on mukavampi tulla mitalien kanssa. Vaikka väri olisikin pronssinen. Kritiikkiä sataa mitaleista huolimatta.

Sunnuntain finaalissa on vain yksi suosikki. Ranska. Se taas antaa Kroatialle pienen yllätysmahdollisuuden. Ranskalla on vahva materiaali ja pelitavan muutokset tekevät siitä hankalan vastustajan. Ratkaisijoitakin on löytynyt jatkuvasti pelien jatkuessa lisää. Mutta Kroatia haluaa voittaa myös. Nyt on se tilaisuus, jota tuskin tulee seuraavien vuosikymmenien aikana. Voitolla kroatialaisille tulisi pysyvä kansallissankarin arvo. Silti sunnuntaina on vain yksi suosikki.

Ps. Suomalaisen jalkapallon tasoa mitattiin viime viikolla. Totuttuun tapaan meillä näyttää olevan yksi jalkapallojoukkue, HJK. Muut viime vuoden kärkijoukkueet KuPS, Ilves ja Lahti kuuluvat pikemminkin potkupallotasolle. Ainakin, jos tehdään kansainvälistä vertailua. Ja meillä on veikkausliigassa vielä kahdeksan muuta porukkaa.

Ei kommentteja: