maanantai 16. heinäkuuta 2018

TRUMP-PUTIN

Kahden suuren maan johtajat tapaavat tänään Helsingissä ja media hehkuttaa Suomea ja tapaamista. Jotenkin tuntuu, että ajat ovat muuttuneet. Me vaan emme ole sitä huomanneet täällä Suomessa. Me toteutamme vanhaa hyväksi koettua tapaa toimia idän ja lännen välittäjänä ja uskomme sillä tavoin vahvistavamme asemaamme ja edistävän kansainvälistä rayhaa ja yhteistyötä.

Se mikä on muuttunut on uusien johtajien häikäilemättömyys, vallanhalu ja epäluuloisuus. Välittämättä mistään käyttäytymistavoista tai politiikasta, nämä valtiaat voivat töräytellä mitä tahansa kenestä tai mistä tahansa. Ainoa arvokas asia on henkilö itse. Sellaisia johtajia ei ole ollut viimeisen vuosisadan aikana. Ehkä ennen. Tuntuu kuin eniten ja kovimpaan huutava olisi valittu maan johtoon. Älystä ja arvoista ei ole enää väliä.

Tämän takia en näe perusteltuna kutsua tällaisia johtajia maahamme. Meidän tulisi pitää omasta arvostelukyvystä kiinni ja ilmaista selvästi mitä mieltä olemme tällaisten johtajien käyttäytymisestä ja politiikasta. Oman kansan kannalta on tärkeä pitää kiinni keskeisistä arvoista, joita on sekä poliittisia, yhteiskunnallisia että käyttäytymiseen liittyviä arvoja. Arvaamattomuus, ihmisten ja muiden maiden vähättely ovat vain muutamia esimerkkejä näiden kahden johtajan tempauksista.

En usko mielenosoituksilla olevan suurtakaan voimaa asioiden muuttamiseksi. Jotain pitäisi kuitenkin tehdä ennenkuin vielä pahempia asioita tapahtuu. Nyt seurailemme hiljaa hämmentyneenä ja nöyränä, kun johtajat jylläävät maailmaa itsensä näköiseksi. Pahimmassa tapauksissa samanlaisia henkilöitä valitaan muidenkin maiden johtoon. Kansalaiset ja maat pitäisi saada vastustamaan tällaista kehitystä.

Ei kommentteja: