keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

UUSI SARJAJÄRJESTELMÄ

Ehdotan palloilulajeihin kokeiltavaksi uutta sarjajärjestelmää. Sen toivotaan lisäävän tiukkoja ja tasaisia pelejä. Tässä ehdotukseni:

Sarjassa kuten esimerkiksi jääkiekkoliiga tai veikkausliiga tai vaikka lentopalloliiga valitaan parillinen määrä joukkueita.

Ensimmäinen kierros.
Joukkueet arvotaan toisiaan vastaan, samoin kotikenttä.
Voitosta kolme pistettä. Tappiosta nolla. Kaikki ottelut päättyvät voittajan ratkaisemiseen jatkoajalla tai viimeistään rankkareilla kuten jääkiekkoliigassa. Jatkoaikavoitosta kaksi pistettä ja tappiosta piste. Joukkueet asetetaan paremmuusjärjestykseen pisteden mukaan. Tasapisteissä ratkaistaan varsinaisen peliajan voittojen mukaan sitten kaikkien voittojen määrän mukaan tai sitten maalieron mukaan.

Toinen kierros
Joukkueet pelaavaat toisiaan vastaan siten, että ensimmäinen ja toinen pelaavat kakkosen kotikentällä. Kolmonen ja nelonen neljännen kotikentällä ja niin edelleen. Tarvittaessa tasapisteissä arvotaan joukkueet ja kotikenttä. Näin samantasoiset joukkueet kohtaavat toisensa. Pelipäivät ovat kaikille samat.

Kolmas kierros
Samalla tavoin kuin toisella kierroksella, ensimmäinen ja toinen pelaavat toisiaan vastaan toisen kotikentällä. Kolmonen ja nelonen neljännen kotikentällä jne.

Pelejä pelataan kaksi, kolme tai neljä kertaa joukkueiden määrä lajista riippuen.

Pelien tuotto jaetaan siten, että kotijoukkue saa puolet tuloista ja liiga puolet. Liiga jakaa vierasjoukkueille saadut tuotot matkakustannuksina etäisyyksien mukaan. Putoamisesta ja noususta päätetään kuten ennenkin.

Systeemi ei ole tasa-arvoinen, muttei se pyrikään siihen. Tarkoitus on kehittää lajeja tasaisilla otteluilla. Joillakin joukkueilla menestys vie kotiotteluita, mutta sijoituksen paraneminen voi myös
tuoda kotiotteluita. Huonompi joukkue saa aina kotiedun, jolla pyritään tasaamaan tasoeroja.
Parhaat joukkueet pelaavat enemmän toisiaan vastaan varsinkin loppukaudesta.

Sarjassa on varmasti omat heikkoutensa ja joissakin tapauksissa joukkueiden kannatta hävitä kotipelin aikaansaamiseksi, mutta voitto tuo kuitenkin enemmän menestystä. Siitä kuitenkin on
loppupeleissä kysymys.

Ei kommentteja: