maanantai 23. heinäkuuta 2018

KALEVAN KISAT (voi surku !)

Voi surku ! Enpä oikein voi muuta sanoa, kun katselee Kalevan Kisojen tuloslistoja. Vielä surullisemmaksi mieli muuttuu, kun kuuntelee valmennuspäällikkö Jorma Kemppaisen puheita Berliinin EM-kisojen joukkueesta. Noin 40 urheilijaa lähetetään. Taas kerran kisoihin pääsee, jos on kerran alittanut kisarajan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 30 urheilijaa lähtee turistina paikalle valmentajien, huoltajien ja johtajien kanssa. Tuloksena sija 20 tai sitä huonompi. Sitten meillä on viisi-kuusi urheilijaa, jotka pääsevät 10-20 joukkoon ja neljä-viisi kympin sakkiin. Valmennuspäällikkö lupasi miettiä omaa asemaansa, mikäli yhtään mitalia ei tule. Tulostason perusteella mitalia ei ole tulossa. Kemppaisella on aikaa miettiä selityksiä jo ennakkoon.

Aina on pieni mahdollisuus yllätykseen, joka johtuu muiden maiden urheilijoiden epäonnistumisista. Vain se pelastaisi Kemppaisen, mutta tämä on toki pienin ongelma. Yleisurheilujärjestelmä ei pysty enää tuottamaan eurooppalaisia huippu-urheilijoita. Maailman taso on kaukana, voi niin kaukana. Nuoria tähdenlentoja ja lupauksia tulee, mutta jostain syystä kehitys pysähtyy. Jotkut urheilijat ovat todenneet katkerana resurssien menevän hallintoon. Toiset ovat ottaneet itse vastuun tukirahojen keräämisestä. Ulkopuoliselle tilanne näyttäytyy omituisena. Valmentajat ja urheilumedia liioittelevat mahdollisuuksista tai jättävät huomioimatta reaalisen tilanteen. Toiveissa on eletty jo monia vuosia. Mitään ei ole tapahtunut. Ainoa vuosien varrella mitaleja tuonut laji, keihäänheitto on leikkauksista toipuvan Ruuskasen ja keltanokka Helanderin varassa. Suuri yleisö näyttää olevan perillä todellisesta tilanteesta. Jyväskylässä kisoja seurannut Kari-Pekka Kyrö pudotteli tuttuun tapaansa tosiasioita esille. Yleisurheilu on kaikkien urheilulajien äiti, mutta tulostaso on täysin olematon.

Lohdutonta on myös monien muiden urheilulajien tilanne. Viimeksi nuoret edustusjalkapalloilijat ja jatkopelejä hamunneet seurajoukkueet ovat tarponeet syvällä haaveiden suossa. Urheilua odottaa lähitulevaisuudessa ennennäkemätön remontti. Olisiko seuraavalla hallituksella särmää käynnistää tämä muutosprosessi ? Tosin viimeisen kymmenen vuoden ajan ei ole muusta puhuttukaan kuin urheilujärjestelmän ja huippu-urheilun uudistamisesta. Muutoksia on varmasti tehty, mutta paukut ovat ilmeisesti jääneet hallinnon käytäville.

Ei kommentteja: