perjantai 27. heinäkuuta 2018

LIEVITYSTÄ (tukalaan helteeseen)

Nuorena poikana olin Bakussa ja näin kuinka vanhat sedät istuivat varjossa ja joivat kuumaa teetä. Lämpötila taisi huidella lähemmäs 40 astetta. Kuuma juoma pitää elimistön lämpötilan vakiona. Kaiken lisäksi tee on halpaa ja terveellistä. Erilaisia teelaatuja on pilvin pimein jokaisen makuun.

Etelän kuumissa maissa kuten Meksikko, Etelä-Intia, Thaimaa ja monet muut Aasian maat, syödään tulisia ruokia. Tällä lienee ainakin kaksi merkitystä. Tulinen ruoka peittää alleen hieman eltaantuneen maun ja lisää säilyvyyttä. Tulisuus kuumentaa myös sisäkaluja. Se toimii samaan tapaan kuin kuuma tee. Chilit puhdistavat suolistoa tai ainakin tyhjentävät sen. Jotkut chililaadut ovat kyllä niin tulisia, että tuntuu kuin ne vahingottaisivat herkkää vatsaa.

"Vesi vanhin voitehista..." Kuumalla ilmalla neuvotaan juomaan paljon. Heti kättelyssä pari litraa päivässä on minimi. Kolme litraa on ihan hyvä määrä. Juomisen myötä elimistö ja aineenvaihdunta toimii. Hikoileminen on kuumalla sallittu ja toivottavaa. Silloin elimistö vastaa olosuhteisiin eikä tukala olo tunnu tukalalta. Puhdas ja maukas hanavesi on jokaisen kaupungin ja kunnan ylpeys. Se on niin hyvää, että käymme suihkussakin samaisessa juomavedessä.

Jäätelö maistuu kuumalla ilmalla. Osasyy on varmasti maito tai kerma, joka neutralisoi vatsaa. Viileä tai jäinen jäätelö on viilentävä vastapaino kuumalle ilmalle ainakin suussa. Ja miksei myös mahassa.

Oma suosikkini edellisten lisäksi on kotijuusto. Heramainen juusto on melkein kuin hyydytettyä maitoa. Ehkä se sitä onkin ja vatsani tykkää tästä. Kun juo kivennäisvesiä ja limsoja, kotijuusto neutralisoi happoja.

Suihku, uiminen ja sauna ovat kaikki koeteltuja viilennyskeinoja. Märkä ja viileä vesi viilentää mukavasti. Sauna taas lisää hikoilua ja kuumuuden jälkeen kolmekymppinen varjo tuntuu viileätä. Saunan vastareaktio tuo usein kylmän olon ihon pintaan.

Tukalaan oloon voi kokeilla myös märkiä vaatteita. Samalla tavalla kuin entisaikaan kuumeista lasta vilvoitettiin märällä rätillä, voi käydä suihkussa t-paita päällä ja shortsit jalassa. Sitten vaan istuskellaan varjossa viilenemässä.

Aamulehti kertoi eräästä kylmästä kaupasta. Sattumalta olin samassa paikassa viilenemässä. Kyse on Nekalan Suurjako eli Nekalassa toimiva K-supermarket. Kaupassa on kaksi isoa kylmähuonetta, joissa on mm. hedelmiä ja maitotuotteita. Lämpötila on varmasti alle kymmenen. Shortseissa ei oikein pysty kauaa viipyä niin kylmässä. Samoin Hakametsän jäähallissa on usein lämpötila kahdeksan asteen kieppeillä ellei ole paikallispeli kyseessä. Iso ihmismäärä lämmittää kylmän hallin
puhumattakaan kuumista tunteista.

Nyt on mahdollista vaihtaa yöpymispaikaksi veranta, parveke tai piha, jos omistaa sellaisen. Tuntuu kuin olisi ulkomailla. Yöpyminen taivasalla on kivaa vaihtelua ja sitä on mukava muistella talvipakkasilla.Yölämpötilat ovat alimmilla 15-18 astetta. Raikasta ilmaa ja tähtitaivaan loistoa. Elokuun lämpimät yöt ovat legenda jo eläessään. Sitäpaitsi ensi yönä näkyy kuunpimennys ja verisen punainen kuu.

Ei kommentteja: