sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Lasten synttäreiden vieraslista

Suomen kansan lasten lapsiasiainvaltuutettu on puuttunut maamme lapsia draumatisoivaan ilmiöön. Synttäreiden vieraslista on usein epätasapuolinen. Synttärisankari haluaa kutsua omille synttäreilleen vain hyviä kavereitaan. Kutsua vaille jääneet ovat syrjäytettyjä, yksinäisiä ja eristettyjä. Lapsiasiainvaltuutettu pitää tätä aivan käsittämättömänä vääryytenä, josta vastuu on lasten vanhemmilla, isovanhemmilla,  lähisuvulla, serkuilla ja pikkuserkuilla.  Useimmat lapset haluavat synttäreille paljon porukkaa, sillä sitä kautta lahjoten määrä on myös isompi. Pihit vanhemmat haluavat säästää kakuissa, limsoissa ja vastalahjoissa.

Toimituksemme suurperheiset toimittajat ovat ideoineet lapsiasianvaltuutetun innoittamina uudenlaisia synttäreitä nykylapsille. Jokainen lapsi ja vanhempi löytää niistä varmaa oman vaihtoehtonsa.

A. Synttärit yksin. Synttäreille ei kutsuta ketään vaan perhe järjestää laatuaikaa synttärisankarille. Aamulla tuodaan aamiaistarjotin sankarille synttärilaulun kera. Mennään yhdessä ravintolaan syömään pizzaa, hampurilaista, kebabia, makaronilaatikkoa, nachoja, siipiä, pihviä tai sushia. Illalla käydään leffassa, jossa nautitaan popcornia ja limua. Illalla saa valvoa yhteentoista.

B. Synttäreille kutsutaan koko luokka, rinnakkaisluokka ja opettajakunta. Kaikille lähetetään lahjalista etukäteen, jotta vieraat eivät pahastuisi samojen lahjojen takia. Kaikille vieraille järjestetään kakkua, keksejä, pullaa, sipsejä, jätskiä, suklaata, lakuja, irtsareita, pusuja, limua, kaakaota ja alkoholittomia drinkkejä. Onginassa kaikki voittavat jotain kivaa kotiinvietäväksi. Vanhemmat ottavat pikavippilainaa, jotta voivat maksaa synttärien kustannukset.

 C. Synttäreille kutsutaan vieraat julkisella kuulutuksella. Kaikki kutsun rekisteröineet saavat tarkemmat ohjeet synttäreiden yksityiskohdista. Synttärit ovat oikeat kansanjuhlat, joissa ihmiset tutustuvat toisiinsa ja synttärit toimivat ikäänkuin yhteisällisyyden alustana. Mitään tarjottavaa ei ole vaan kaikki tuovat tarjottavat nyyttikstien tapaan. Synttärisankari tuntee tekevänsä yhteiskunnallisesti tärkeän tehtävän kanssaeläjiensä elämänlaadun parantamiseksi. Se jää pysyväksi mielikuvaksi kaikille vieraille. Vuosia myöhemmin synttärisankari valitaan vapaa-aikalautakuntaan, kaupunginvaltuustoon, eduskuntaan ja EU-parlamenttiin.

D. Synttärit vietetään kotona ilman juhlia ja vieraita. Kaikille kutsutuille lähetetään hyväntekeväisyystilin numero, johon voi suorittaa synttärisankarin lahjan. Perhe lahjoittaa tuntuvan
summan eli synttäreiden kulujen suuruisen summan kehitysmaiden lapsille. Mitään vasinaista juhlaa
ei järjestetä vaan juhlaväki tuntee itsensä paremmiksi ihmiseksi tukiessaan maailman lasten elämää. Vuosien tai kymmenien vuosien jälkeen kehitysmaista nousseet nuoret tulevat lähettämään sähköpostiviestin Etonista, Wall Streetiltä, Lontoon Citystä tai Yalesta kiitoksesta saamastaan tuesta.

Ei kommentteja: