maanantai 17. lokakuuta 2016

Milloin on syytä hankkia uudet lenkkarit ?

Maamme suurimman lehden blogissa kirjoitettiin uusien lenkkareiden hankkimisesta. Milloin on syytä vahtaa lenkkikenkiä ? Sen mukaan kannattaa seurata kertyneitä kilometrejä, luottaa omaan intuitioon ja hankkia lahdet juoksukengät. Tämä on tietenkin pintapuolisesti ajateltuna totta. Kun mennään hieman pintaa syvemmälle, löytyy yksityiskohtaisia ja tärkeämpiä merkkejä, jotka helpottavat määrittelemään uusien lenkkareiden hankintahetkeä.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että kun kostealla kelillä jalat ovat polviin asti kastuneet, kannattaa alkaa
katselemaan uusia. Kostea juoksukenkä muotoutuu hyvin jalkaan, mutta saatttaa olla liukas. Kuivat lenkkarit saattavat sen sijaan hiertää, mutta uudet lenkkarit kannattaa pitää teflonissa kaiken varalta.

Hyvä merkki on myös varpaiden näkyminen. Mikäli suurin osa varpaista näkyy, on järkevää vaihtaa kenkiä. Varpaat voi teipata tai käyttää villasukkia, mutta nekin kuluva ajan myötä puhki. Toki jalat tuulettuvat paremmin, kun kengissä on aukkoja, aika usein niitä joutuu hakemaan pusikoista tai jalkakäytäviltä. Kovassa vauhdissa ne sinkoilevat sinne tänne.

Olen itse pyrkinyt käyttämään juoksukengät loppuun saakka. Pohjat voivat olla melko ohuet, mutta se ei estä juoksemista. Pohjien puuttuminen kokonaan saattaa olla epätasaisella soratiellä epämiellyttävää. Olenkin hankkinut lenkkarit heti, kun pohjassa ei ole lainkaan pohjaa.

Lenkkarit ovat lenkkeilijän rakkain kumppani, se tiedetään. Hyvä merkki harkita juoksukengien vaihtamista ovat puhelinsoitot. Mikäli museoviraston intendentti soittelee kahdesti päivässä ja tarjoaa kengistäsi viisinumeroista summaa, kannatta harkita tarjousta. Tällä summalla pystyy hankkimaan lähes sadat lenkkarit. Mikäli yksillä lenkkareilla juoksee kymmenen vuotta, uudet riittävät tuhanneksi vuodeksi eteenpäin.

Jos olet taloudellinen ihminen, voit leikata lenkkareiden kuluneet pohjat pois ja ommella tilalle uudet pohjat. Tällä säästää puhdasta rahaa ja pystyy saamaan mieleisensä pohjat.

Tärkeää on myös pohjakuviointi. Nastat vai kitkat ? Se on myös lenkkeilijän peruskysymyksiä. Itse olen käyttänyt talvisin telaketjuja lenkkareiden pohjana. Ne pureituvat hyvin jäiseen maastoon vaikka
ovatkin hankintahinnaltaan kitkoja kalliimmat. Telaketjut ovat kuitenkin lähes ikuinen. Tielaitos
haluaa rajoittaa telaketjujen käyttöä asfaltin kulumisen takia, mutta ne säästävät myös lenkkikenkien pohjia

Ei kommentteja: