maanantai 31. lokakuuta 2016

Halloween

Suuresta ja mahtavasta Ameriikasta on rantautunut useita juhlia. Tällaisia ovat olleet Äitienpäivä, Ystävänpäivä ja nyt uusimpana Halloween. Sehän tarkoittaa kauhun kylvämistä tai sen hallintaa. Kulpitsasta tehtyyn naamariin pukeutuneet aaveet kulkevat talosta toiseen ja sanovat karkki tai kepponen. Yleensä annetaan karkkia tai rahaa. Vähän samaa kuin meidän itäsuomalaisten virpominen  palmusunnuntaina. Vitsa sulle, palkka mulle.

Ensi vuonna Suomi täyttää sata vuotta ja edessä on monenlaisia juhlia. Pääsääntöisesti menestyneet ja varakkaat ihmiset juhlivat ja haluavat näyttää sen köyhälle kansalle. Siis aitoa edustuksellista demokratiaa. Kun suomalainen kulttuuri on vähän sitä sun tätä, voisimme jälleen ottaa mallia Ameriikasta. Meillähän on jo ennestään Telkku täynnä ameriikansarjoja, on CocaColaa ja macdonaldseja. Kohta ostamme jenkkihävittäjiä ilmavoimille ja liitymme Natoon. Voisimme juhlia ensi vuonna muutamia uusia kansallisia juhlapäiviä.

Mardi Grass eli Fat Tuesday. Sitä vietetään laskiastiistaina, koska siitä alkaa paastonaika. Silloin syödään ja juodaan raskaasti. Me voisimme järjestää riemuparaateja ja nauttia voita, margariinia ja laardia yhdessä koko perheen, suvun ja  työkavereiden kanssa. Lisäksi voitaisiin juoda paljon alkoholia. Sen jälkeen syödään ja juodaan vain yöllä, kunnes tulee pääsiäinen.

Thanksgiving Day eli Kiitospäivä. Perinne juontaa juurensa siirtolaisuuteen ja siitä johtuvaan kiitollisuuteen. Kiitospäivää vietetään marraskuun viimeisenä torstaina syömällä kalkkunaa. Me voisimme juhlia Volgan mutkasta saapumista tänne pohjolaan. Voisimme syödä kanaa, boileria tai siipiä perheen, suvun tai työkavereiden kanssa. Lisäksi juotaisiin hyvää sahtia, kossua tai kaikkia muita alkoholijuomia.

Murmelin päivä 2. Helmikuuta. Mikäli murmeli kolosta noustessaan saa kokonaisen varjon, on kuusi viikkoa talvea jäljellä. Mikäli varjoa ei ole, aurinkoinen kevät on edessä. Me voisimme juhlia karhun kaadon päivää. Mikäli kaadetun karhun takana näkyy kokovarjo, idästä tulee sateita, pakolaisia ja muuta väkeä koko kevään. Mikäli varjoa ei ole, idästä tulee kuumat paikat. Ilmatilaloukkauksia, nootteja ja sotaharjoituksia. Lopulsi karhu nyljetään ja järjestetään peijaiset. Lihat syödään ja taljasta tehdään lämmin peitto. Presidentti kutsuu porukoita syömään ja juomaan linnaansa ja köyhä kansa katsoo sitä telkusta.




Ei kommentteja: