perjantai 26. helmikuuta 2016

Äänestin Tradekan vaaleissa

Posti toi Tradekan edustajiston vaalimateriaalin. Mukana oli äänestysluettelo, äänestyslipulle ja palautuskuori. Palkinnoksi sain etukuponkeja. Lisäksi kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kylpylä- ja hotellipaketteja. Vaaliehdokkaat olivat iältään yli kuusikymppisiä. Samoja, jotka ovat olleet ehdokkaina jo seiskytluvulla. Mistä tässä on oikein kysymys ?

Joskus muinoin viime vuosisadan alussa perustettiin kaksi osuustoimintaliikettä. Toinen oli oikeisto-keskustalainen ja toinen työväenliikkeen osuustoimintaliike. Ensin mainittu oli Tampereella nimeltään  osuuskauppa Tuotanto ja jälkimmäinen osuusliike Voima. Minäkin liityin osuusliike Voimaan. Nykyään olen sen jälkeläisen, Tradekan jäsen. Olen myös Tuotannon eli S-ryhmän jäsen. Entisaikaan, eikä ihan monta vuotta sitten, sain bonuksina satasen  kupongin Siwaan. Nykyisin bonukset ovat pinssejä, joista en ymmärrä tuon taivaallista. S-etukortilla saa alennuksia Prismasta. Sekin kannattaa.

Maailma muuttuu ja niin myös osuustoimintaliike. Kun S-ryhmä on Suomen suurin vähittäismyntiketju, on Tradekan melko pieni toimija. Se on myynyt  kaikki E-liikkeet, Euromarketit, Siwat ja Valintatalot. Jäljellä on Restel Oy:n omistamat Cumulus- ja Rantasipi-hotellit sekä joukko ravintoloita. Niitä ovat mm. Martinat, HelmiSimpukat, Huviretket, Burger Kingit ja Raxit. Sen lisäksi useita  muita pienempiä ravintoloita.

Olen siis Tradekan jäsen. Olen yksi 250.000 jäsenestä, jotka omistamme hotelleja ja ravintoloita.  Käytin minulle tarjottua mahdollisuutta äänestää. Eniten järkytti kuitenkin se, että ehdokkaat olivat kovin tuttuja nimiä menneisyydestä. Suurin osa entisiä vasemmistopuolueiden aktiiveja. Nykyisin he lienevät pääosin oloneuvoksia. Heidän käsissään on siis nykyinen osuustoimintaliike eli hotellit ja ravintolat. En usko, että he luotsaavat näitä palveluja uuteen aikaan. Luulen, että minua iäkkäämmät saattaisivat ymmärtää jotain vanhuspalveluiden kehittämisestä. Mutta oli niin tai näin. "Näillä  mennään, sanoi Tapparan valmentaja ". Ehkä seuraavissa vaaleissa äänestyspisteen on hieman lyhyempi. Joka tapauksessa tahdon kiittää jo näin etukäteen ilmaisista kahveista ja pullista,  kolmenkympin arvoisista ravintolakupongeista ja alennetuista karkeista sekä aurinkolaseista. Yritän käyttää jäsenyyden suomat etuisuudet hyödykseni. Osuustoiminnan ajatuksen on palauttaa jäsenistölle saadut voitot.

Ei kommentteja: