sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ystävyyden resepti

Tänään vietetään ystävänpäivää, koska on 14. helmikuuta. Tämä Amerikasta vaivihkaa uinut traditio on tullut osaksi meidän arkeamme. Ystävyys on tärkeä asia. Se ei ole riippuvainen Ystävänpäivästä. Mistä hyvä ystävyys koostuu ? Mikä on ystävyyden resepti ? Heti tulee mieleen, ettei ystävyyttä valmisteta tai tehdä, vaan se tulee. Siitä huolimatta yritän psykologisoida ja analysoida ystävyyden olemusta.

Viittomakielisissä uutisissa kaksi nuorta herraa kertoi, että ystävyyden tärkein elementti on luottamus. Kaveri sanoi, että hän voi puhua mistä vain ystävän kanssa. Hän voi antaa vaikka luottokorttina ja salasanan ystävälle.  Luottamus on avainasia ystävyydessä. Ilman sitä ei ole ystävyyttä.

Hyvä ystävä jaksaa kuunnella. Ystävälle voi puhua, mutta ystävää pitää jaksaa myös kuunnella. Se on vastavuoroista hommaa. Sulle mulle, mulle sulle.

Ystävä uskaltaa myös puhua, kommentoida, esittää näkökantoja. Ystävä ei ole joojottelija vaan sanoa oman rehellisen mielipiteensä. Usein ystävän elämä on tuttu. Silloin on myös helpompi antaa neuvoja. Todellinen ystävä antaa rehellisen kommentin eikä pelkää sanoa vaikeitakin asioita. Ikävän asian voi sanoa ystävälle positiivisella tavalla vaikka sisältö olisikin vaikea.

Joskus ystävyyttä koetellaan toisen huonon ominaisuuden takia. Se voi olla mikä tahansa erilainen toimintatapa tai poikkeavaa käyttäytymistä. Meillä kaikilla on erilaisia, vaikeasti hyväksyttäviä ominaisuuksia. Tärkeää on, että tekijä itse ymmärtää, että hän tekee jonkin asian eri tavalla tai jopa väärin. Mikäli toinen joutuu huomauttelemaan toistuvasti tästä ominaisuudesta, voi ystävyys joutua koetukselle.

Yhteyttä ja ystävyyttä pitää myös vaalia. Se on huomioimista. Se voi olla lahja, puhelinsoittoa, synttärionnittelu tai huomio uudesta asusta.  Huomioinnilla ilmoitetaan, että ystävä on tärkeä.  Se lienee myös ystävänpäivän tarkoitus. Aina ei ole helppo sanoa, että sinä olet minulle tärkeä, ainakaan mieheltä miehelle. Mutta se on hyvän ystävän kyky ja taito.

Nainen voi olla miehelle hyvä ystävä ja päinvastoin. Joidenkin mielestä eri sukupuolta olevat eivät voi olla ystäviä. Niinhän ei ole. Ystävyys ei ole sukupuolesta kiinni. Ystävyyteen ei yleensä liity erotiikka. Se on platonisia.  Silti puolisot voivat olla ystäviä keskenään. Siinä puolisoilla on ikäänkuin erikanavaisia vuorovaikutureittejä.

Rakkaus ei mielestäni ole ystävyyttä. Mutta rakkaus voi synnyttä ystävyyttä. Myös ystävyys voi herättää rakkauden. Mutta siitä kerrotaan joskus myöhemmin, kunhan on selvitty ystävänpäivän juhlinnasta.





Ei kommentteja: