maanantai 8. helmikuuta 2016

Laskiaistiistai

Perinteisesti laskiaista on vietetty kahdesta syystä. Ensinnäkin laskiaisena on laskettu lumisia mäkiä. Toiseksi leipomoita on työllistetty heti ruuneperiläisyyden päivän jälkeen laskiaispullilla. Nyt näyttää siltä, että vesisade on muuttamassa tämän vuoden juhlintaa. Toki sade ei vähennä laskiaispullilla myyntiä, mutta liukumäkiä on vaikea löytää. Siksi on tarpeen löytää uusia perinteitä, joilla voidaan korvata osittain vanha perinne. Se on kehittämistä.

Rikkaat kansalaiset voivat hyvin laskea rahojaan, osakkeitaan ja osinkojaan. Se on sisähommaa, mutta aiheuttaa hyvän fiiliksen. Monet tekevät tätä joka tapauksessa muinakin päivinä miksei myös laskiaisena. Se ei kuitenkaan laske tämän mukavan perinteen arvoa.

Köyhä kansa voi laskea lapsien lukumäärää. Sehän on perinteisesti ollut köyhillä suuri. Mikäli köyhän sattuu olemaan myös yksinäinen, voi laskea työttömyyspäivien lukumäärää.

En kuitenkaan halua olla liian mustavalkoinen tai kielteinen. Ehei ! Sen sijaan ehdotan myös uusia positiivisia laskiaisen viettotapoja.

Uneton laskee yleensä lampaita. Nyt laskiaisena voisi laskea kuinka monta kertaa kääntyy toiselle kyljelle. Jos tunnin aikana kääntyy kaksikymmentä kertaa toiselle kyljelle. Yhden valvotun seitsemäntuntisen aikana kääntymistä tulee jo 140 kertaa. Kannattaa harkita Guinnesin ennätystä 24 tunnin aikana. Maailmanennätys on muistaakseni 5000 kertaa. Vai oliko se leuanvedossa ?

Kaikki ruokakaupat ovat alkaneet laskemaan hintojaan oikein kilpaa. Laskiaisena kaupat voisivat laskea hinnat maan tasalle. Siis iman. Laskiaisena kansalaiset voisivat hakea kaupasta tavaraa niin paljon kuin pystyvät laskemaan. Siis kantamaan.

Vankilat voisivat laskea vangit päiväksi vapaalle jalalle. Vapaaksi laskiainen.  Keskiviikkona pitäisi kuitenkin olla takaisin putkassa. Korjaan punkassa. Näin vangit pääsisivät haistelemaan raitista ilmaa ja kokemaan jotain omakohtaista jatkuvan telkun katselun sijaan.

Koululaisillehan onkin kouluissa laskiaisena pelkästään laskentoa. Se lienee pääsyy maamme koululaisten korkeisiin Pisa-tuloksiin. Kun yhtenä päivänä vuodessa lasketaan koko päivä, on matikkapää viimeisen päälle laskeva, laskelmoiva, laskiainen.

Laskiaispullan osalta on vain kaksi näkökulmaa hillolla vai manteleilla. Tällä ei ole mitään tekemistä äskenmainittujen asioiden kanssa. Kyse on pelkästään ideologisista näkökulmista. Niillä joilla on ennestään paljon hilloa, syövät sen tyypin  laskiaispullia.  Ne, jotka kannattavat Nelson Mandelaa, asyävät mantelipullia. Niin yksinkertaista. O tempora, o morales.



Ei kommentteja: