perjantai 5. helmikuuta 2016

Ruuneperin päivän tarkoitus

Tänään on J.L Runebergin päivä. Sen kunniaksi liputetaan koko maassa. Monikaan ei tiedä kuka mainittu henkilö on. Tai oli. Hänhän on tiettävästi jo kuollut. Toimituksemme on kerännyt suomalaista nykykansanperinnettä kiertomatkalla Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Thaimaassa. Tässä erilaisia käsityksiä Ruuneperin päivästä:

1. Joku urheilija varmaan. Ehkä se oli ensimmäinen ulkomaalainen jääkiekkoilija Suomessa. Pelasi muistaakseni HIFK:n riveissä. Sehän on ruotsalainen seura. Tai sitten Hifkillä valmentajana.

2. Muistan hyvin sen kesän kun mentiin morsiamen kanssa Runebergin laivalla saareen. Hienoa aikaa. Tuttu mies. Se on nykyään upporikas laivanvarustaja. Aloitti pienillä paateilla ja nyt omistaa SiljaLinen-varustamon.

3. Keksi tortun, jolla voitti telkkarissa maailman parhaiden leipureiden kokkisodan. Joku Cheffi se on. Sanotaan, että voitti nimeään kantavalla tortulla leivonnan MM-kisat. Epäilen, että sillä on stadissa se Ekbergin kahvila.

4.  Eikös tämä Runebergin ollut Ruotsin kuningas Suomessa ? Joskus viime vuosituhannella. Ennen KustaaAadolfia. Suomi sai erityisvapauden eli autonomian. Vapaat miehet muodostivat eduskunnan ja perustivat ensi töikseen Suomen kielen.

5. Suomen ensimmäisen kirjallisuuden Nobelin voittaja. Joskus 1700-luvulla. Käänsi myöhemmin Aleksis Kiven ja Eino Leinon kootut suomeksi. Sorry, ruotsiksi tietysti. Siitä alkoi kotimainen kirjallisuus.

6. Porvoon hiippakunnan piispa. Naulasi Porvoon kirkon seinään teesit ja sitä alkoi uskonpuhdistus. Nykyisin sitä kutsutaan lestadiolaisuudeksi vaikka Ruuneperi teki sen ensin. Levitti Suomeen nykyisen uskonnon, ruuneperiläisyyden.

7. En oikein tunne tätä henkilöä, muttei se tällä rannalla ole pyörinyt. Olisko pitänyt joskus lihapullabaaria tuolla keskustassa ? Onkohan se sittenkin joku niitä Espanjan suomalaisia eläkeläisiä.

8. Kaveri perusti RKP:n. Puolueen ensimmäinen puheenjohtaja ja ideologi. Rikkaan leipomon johtaja. Vaimo leipoi torttuja, joita myytiin vain ruotsinkieliselle betrefolkille. Hänen takia meillä on pakkoruotsi ja vietetään ruotsalaisuuden päivää.

Ei kommentteja: