perjantai 12. helmikuuta 2016

Suomen rikkaimmat ja minä

Esko Seppänen on laskeskellut uudessa kirjassaan Suomen kymmenen rikkaimman ihmisen tuloja. Listaus on vuosilta 1993-2014. Kyse on nimen omaan nettotuloista. Toisin sanoen käteen jäävästä rahasta.  Kymmenen rikkaimman haarukka lähtee 270 miljoonasta ja vajoaa 160 miljoonaan.  Nimet Lesonen, Therman, Hartwall, Wahlroos ovat osin tuttuja osin outoja. Rikkaat ihmiset rikastuvat Seppäsen mukaan suurilla osinkotuloilla, jotka ovat vuosittaisia tuloja. Voidaan puhua osingoista tuloautomaattina. Myyntivoitolla saa ison pläjäyksen kerran, muttei enää toista kertaa.

Esimerkiksi Wahroos saa yksistään  Sammosta tänä vuonna osinkotuloja 25 miljoonaa euroa ja maksaa siitä pääomatulon veroa 30%. Käteen jää 17,5 miljoonaa euroa. Mikäli osinko olisi vuosittain samaa luokkaa,  tulot olisivat  kymmenessä vuodessa n. 170 miljoonaa. Se on varmasti enemmän kuin mitä hän on sijoittanut rahaa aikoinaan Mandatumiin, joka fuusioitui Sampoon. Osaketuloilla on katettu osakehankinnan kulut ja tuotto on todellista nettoa.  Näin osakepotista ei kannata luopua, sillä se polkee vuosittain messeviä miljoonia.

Helposti ärsyyntyy, jos vertailee veroprosentteja. Maksan veroa eläketulosta n. 25 %. Osinkomiljonääri maksaa veroja osinkotuloista 30 %. Siis himpun verran enemmän. Toki miljonäärien maksamat verot palkkatulosta ovat toista luokkaa. Rikkaat tekevät omaisuutensa näillä matalan veron sijoituksilla. Palkansaajalle tai eläkeläiselle se ei ole mahdollista.

Eläkeläinen laskeskelee ihan erilaisia summia. Laskin oman eläkkeeni prosentuaalisen suuruuden verrattuna viimeisen työvuoden ansioon (mukaanluettuna lomaraha). Se on ilahduttavasti 66 %. Yleensä vertaillaan bruttotulojen osuutta, jolloin prosentti on pienempi.  Kuitenkin nettotulo osoittaa  ostovoiman.  Kun vertaan yhteenlasketun eläkkeen ja eläkevakuutuksen nettoa vuosipalkan nettoon, se on 78 %.

Tein tämän vertailun, jotta edellä kerrottu miljonäärien omaisuuspeli unohtuisi mielestä. Nyt tuntuu, että olen etuoikeutettu. Tämä kaikki palkkaveroja maksamalla ilman osinkotuloja tai myyntivoittoja.  En ole myöskään muuttanut veropakolaiseksi ulkomaille tai tehnyt verosuunnittelua Cayman saarille. Ainakin olen oman onneni seppä. Sekin on jotain.

Ei kommentteja: