Valtio omistaa erilaisista yhtiöitä n. 30 miljardin euron arvosta. Enemmistöomistus on Finnairossa, Fortumissa ja Nesteessä. Eri ministeriöillä on lisäksi neljän yhtiön omistusta. Solidiumin kautta valti on kahdentoista yhtiön vähemmistöosakkaana. Nyt hallitus miettii tämän paketin tulevaisuutta. Omistajaohjauksesta vasta liberaali Anne Berner. Myykö hallitus näitä omistuksiaan valtiontalouden tilan paikkaamiseksi ? Solidiumin takana on myös puhtaasti rahaa osinkoina tuottavia yrityksiä, joilla ei ole kansantaloudellisesti muuta strategista merkitystä kuin rahan tuottaminen. Mikäli valtio myy ison osan näistä rahasammoista, se voi vaikuttaa vakavaraisuuteen. Pienet osuudet eivät tuo kuin hetkellisen ilon. Entä työllistämisen näkökulma ? Mitä pitäisi tehdä ?
Laman aikana valtiolla tulee olla merkittävistä alueista omistusta ja päätösvaltaa. Sen takia en koskisi näiden kolmen yhtiön omistukseen paitsi Nesteen osalta. Siinäkin omistus voisi olla merkittävä.
Solidiumin kuuden miljoonan omistuksesta lähes puolet on Sammon omistusta. Tämä tulee postipaketin omistamisen kautta. Pankin omistaminen on kyllä lähinnä tuloksen hakemista. Puolen miljardin omistajuus Elisasta ja TeliaSonerasta on myös aika vanhaa kauraa. Muiden omistajuuden ovat vähäisempiä muutaman sadan miljoonan luokkaa. Taustalla on vanhoja valtion omistamia yrityksiä kuten Metso, Outokumpu, Kemira, Valmet, jne. Näiden yhtiöiden kuviot liittyvät valtion omistamiseen menneisyydessä. Nykyaikana ainoa peruste voi olla osinkotulo tai työllistäminen. Oletan, ettei näistä mitään merkittäviä osinkotuloja tule. Siksi omistusta voitaisiin vähentää entisestään.
Itse seuraan kahden yhtiön Fortuminen ja Kemiran kohtaloita. Minulla on pieni määrä niiden osakkeita. Syy niiden omistamiseen on oma mitätön arviointi niiden positiivisista näkymistä tulevaisuudessa. Fortumilla on osaamista ilmaston lämpenemistä jarruttavan energiatuotannon osalla. Kemira toimii elintarvikkeiden, eläin- ja kasvikunnan tuotannon taustakehityksessä. Tavallaan myös tulevaisuuden ravinnontuotannon voimauttamisen alueella. Kiinnostavaa on nähdä, mitä näiden yhtiöiden kanssa tehdään. Aiemmin on käynyt niin, että valtion myymien valtionyhtiöiden osakkeet ovat lähteneet kovaan alkukeittona ja tasaantuneet sitten ajan myötä. Nytkin voi olla samantyylistä luvassa ainakin mikäli valtio luopuu merkittävistä osista omistajuutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti