maanantai 7. marraskuuta 2016

Hampaista

Kun Jumala loi maailman, hän loi myös ihmisille hampaat. Useimmat ajattelevat, että hampaat luotiin syömistä varten. Hampailla voi pureskella lihaa, juureksia, kasviksia ja vaikka karkkeja. Tämä on toki totta, mutta harvat muistavat, että samalla Jumala loi myös tulen, sähköhellan ja kattilan. Niillä huonohampainenkin pystyy pehmittämään ruoan ja tekemään siitä mureaa, helposti pureskeltavaa tai vaikka soseuttamaan sen keitoksi. Tästä voimme päätellä, ettei hampaiden luominen ollutkaan ihan niin simppeliä kuin päältäpäin voisi luulla. Tosiasiassa hampaat luotiin sekä syömiseen että karuun elämän arkeen.

Havahdumme muutaman kerran vuodessa, kun hampaisiin tulee reikä, paikka lohkeaa tai  jotain suussa on muuta kipua. Suuntaamme hammaslääkäriin. Se on paikka, jossa ihminen palautuu aseettomaksi ja alastomaksi toisen ihmisen armoille. Ihminen joutuu kokemaan pelkoa, kauhua ja monenlaista kipua, jotka palauttavat hänet karusti arkitodellisuuteen. Henkilö saattaa elää turvallista ja tasapainoista elämää, mutta vihlaisu hampaassa tai paikan putoaminen asettaa hänet selkä seinää vasten. Siinä sitten voi miettiä tekimisiään ja tekemättä jättämisiään.

Syy miksi pohdin näitä elämän perusasioita on syytä paljastaa. Tosiasiassa minulla on huomenna aika hammaslääkärille. Hampaasta lohkesi iso paikka ja sen jälkeen kaikki kylmä ja kuuma on vihlonut suussa. Olen tehnyt siitä analyysin. Se on yksinkertainen: kipua on tulossa ja puudutus on välttämätön. Tiedän, että huomenna on maailman mittakaavassa merkittävä päivä. Yhdysvalloissa valitaan uusi presidentti. Minulle se on aivan samantekevää, sillä mielessäni on aivan jotain muuta. Se on megolomaanisen suuri asia verrattuna joihinkin vaaleihin. Se on pora. Oikeastaan monta eri kokoista poraa. Ne kairaavat minun läpi ja kaikki huonot asia on syytä tunnustaa.

Nyt voimmekin palata jutun alkupäähän. Tiedän siis syyn miksi hampaat keksittiin. Vaikken uskokaan jumaliin, ymmärrän hampaiden tarkoituksen. Ne muistuttavat meitä arkitodellisuudesta ja
pitävät meidän nöyrinä ja aisoissa.  Tässä on se elämän suuri tarkoitus.

Ei kommentteja: