torstai 3. marraskuuta 2016

Venäjän yleiurheilijoille bonusta

Venäjän yleisurheilijat eivät yhtä lukuunottamatta päässeet osallistumaan viime kesän Rion olympialaisiin. Syynä Venäjän systemaattinen dopingjärjestelmä. Nyt Venäjän haluaa palkita menestyneitä urheilijoita. Tai ei oikeastaan Riossa menestyneitä urheilijoita vaan mahdollisia Rion mitaliurheilijoita. Siis niitä urheilijoita, jotka olisivat luultavasti voittaneet Riossa mitalin. Kaikkiaan 42 yleisurheilijaa saa rahaa vaivanpalkoiksi. Seiväshyppääjä Isinbajeva saa esimerkiksi 40.000 vaivanpalkkaa.

Mistä tässä on oikein kysymys ? Toimituksemme Moskovan kirjeenvaihtaja on saanut eri lähteiltä vastaukset tähän kysmykseen. Tosin vastaukset poikkeavat hieman toisistaan, mutta sehän kuuluu venäliseen temperamenttiin.

Venäjän urheiluliitolle jäi käyttämättä satoja tuhansia olympialaisten matka- ja majoitusrahoja. Yleisurheilijoiden managerit ovat kovaan ääneen vaatineet, että rahat on annettava urheilijoille. Eihän heidän vikansa ole Venäjän doping tai Venäjän sulkeminen pois kisoista. Kun johtajat eivät tienneet itä tehdä säästyneille rahoille, he antoivat periksi. Niinpä yleisurheiluliitto päätti jakaa rahat mahdollisesti menestyville urheilijoille.

Venäjän yleiurheilijat on laitettu eläkkeelle. Kun olympialaisiin ei ole asiaa, ei kannata urheillakaan. Urheilijaeläke myönnetään niille urheilijoille, jotka ovat lausuneet positiivisessa hengessä presidentin, Duuman puhemiehen tai jonkun hyvässä huudossa olevan poliitikon nimeä vähintään kolmasti. Tämän lisäksi he ovat kieltäneet ottaneensa kiellettyjä aineita, mutta ovat kuitenkin ottaneet kaikki annetut aineet. Eläke maksetaan kerran. Loppuelämästä pitää huolehtia itse.

Venäjä tulee ehdottamaan kansainväliselle olympialiikkeelle, ettei olympialaisia enää järjestettäisi lainkaan. Sen sijaan jaettaisiin mitalit sopupelillä, siten, että suurimmat maat saavat eniten mitaleja ja palkkiorahoja. Venäjä teki ikäänkuin demonstraation siitä, miten jatkossa olympialaisten mitalit jaetaan ilman kisoja. Tämähän vähentäisi paikallisten järjestäjien kuluja ja vaivannäköä. Säästyvistä varoista järjestäjä voisi lahjottaa puolet säästyneistä rahoista palkintorahoiksi.

Pieni floppi pääsi tapahtumaan Venäjän mediassa. Isinbajevalle piti luovuttaa salaa menettetyjä kilpailurahoja korvauksena kisoista sulkemisesta. Tämä tuli kuitenkin puskista julkisuuteen, jolloin nokkela ministeri kertoi 42 urheilijan saavan palkkioita. Hän pelasti tilanteen näppärällä oivalluksella. Tosiasiassa nuo mainitut muut urheilijat ovat hänen sukulaisiaan, jotka palauttavat hänelle luvatut rahat. Ministeri nimittäin joutui antamaan rahat omasta pussistaan. No, ei hätää. Joitakin urheilijoita saattaa ketuttaa, mutta se ei ole mitään uutta.




Ei kommentteja: