keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Uusi alkoholilakiehdotus lausunnolle

Hallitus on saanut valmiiksi ehdotuksen uudeksi alkoholilaiksi. Sen sävynä on vähentää tai lieventää erilaisia perinteisesti tiukkoja määräyksi. Suurin konkreettinen muutos koskee vahvojen (5,5 %) oluiden ja muiden juomien tuloa maitokauppoihin. Tämän lisäksi alkoholia myydään ulos ravintoloista, Alko on auki iltaisin tunnin pidempään, pienpanimoiden ja tilaviinien myyntiä helpotetaan jne.

Suomi on alkoholikulutukseltaan Euroopassa sijalla 14-20 riippuen siitä mitä on tutkittu. Joka tapauksessa Euroopan kosteimmat maat ovat olleet perinteisesti itä-Euroopassa. Raittiusväki ja lukuisat kansanedustajat ovat maalanneet kauhukuvia alkoholikäytön räjähdysmäisestä lisääntymisestä ja haittojen kasvusta. Voi olla, että kulutus nousee hieman, mutta tuskin mitenkään dramaattisesti. Lisääntynyt saatavuus lisää varmasti vähän kulutusta, mutta tuskin se lisää käyttäjiä. Ehkä samat henkilöt juovat enemmän.

Lausuntokierroksen jälkeen on odotettavissa useiden ehdotusten peruuttelua.. Hallituksen toimintatapoihin on kuulunut näyttävät takaisinvedot ja vekslaaminen. Näin tapahtunee tässäkin laikiuudistuksessa.

Oluenjuojana toivoisin, että edes vahvojen oluiden saapuminen kauppoihin säilyisi. Se pudottaisi nykyisten kalliiden tuotteiden hintoja ja tarjolla olisi iso joukko erilaisia paikallisia ja eurooppalaisia oluita. Latvian matkalla huomasin uusien paikallisten oluiden vahvan esiinmarssin. Tuoko se lisää työllisyyttä ja kulutusta, jää nähtäväksi. Hinnat ratkaisevat. Saatavuus on toissijaista.

Ei kommentteja: