torstai 3. marraskuuta 2016

Talvi yllätti autoilijat

Talvi yllätti autoilijat. Kuten joka syksy lunta sataa yllättäen ilman, että kaikki autoilijat olisivat vaihtaneet talvirenkaita. Niin kävi nytkin.

Talvi yllätti Etelä-Suomen ihmiset. Yleensä talvi ei etelässä tule vielä marraskuun ensimmäisenä. Se tulee joulukuussa, tammikuussa tai ennen kevättä. Nyt talvi pääsi yllättämään. Lumilapiot, kolat, luudat, harjat, aurat, telaketjut, liukujarrut ja sepeli olivat talviteloilla. Nyt koko repertuaari pitää kaivaa esiin.

Talvi yllätti talonmiehet, huoltomiehet, kiinteistönhoitajat, pihamiehet, lumimiehet,  huoltoyhtiöt ja aurausauton kuljettajat. Yllätyksellinen lumisade sai aikaan kaaoksen työpaikoilla etelässä, sillä kukaan ei ollut varautunut varhaiseen lumeen. Epäselvyyttä oli heti siitä mitä pitäisi tehdä, kenen ja milloin. Ohjeissa sanotaan kyllä kaikki selvästi, mutta näinvarhaiseen lumeen ei oltu varauduttu. Sitä paitsi ohjeet olivat talviteloilla.

Talvi yllätti ilmastonsuojelijat. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monenlaisia muutoksia säässä. Nyt ilma kylmeni yllättäen. Se johtuu tietysti ilmaston lämpenemisestä. Lämpimät ilmamassat ja sulavat jäätiköt tuovat ja herättävät yllätyspakkaset. Tätä ei voi selittää muulla kun lisääntyneillä hiilidioksidipäästöillä ja autojen pakokaasuilla. Jos kaikki sähkölamput sammutettaisiin illalla ennen yhtätoista, sää olisi nyt plus viisi astetta, eli ilmaston lämpenisi ei vaikuttaisi säähän.

Ei kommentteja: