lauantai 22. elokuuta 2020

Hieno päivä

Tänään juhlii 50-vuotista taivaltaan Tanja Karpela (Tanja Vienonen). Onnea vaan hänelle ! Tanja Vienonen valtiin miss Suomeksi vuonna 1991. Hän on ollut myös kansanedustajana keskustapuolueen ryhmässä. Tässä kumoutui se harhakäsitys, että missit olisivat jotenkin tyhmiä. Kaiken lisäksi hän ehti olla kihloissa nykyisen presidentti Niinistön kanssa. Kovin monella ei ole tällaista monipuolista uraa takanaan viisikymppisenä.

Niinistöstä tulikin mieleen hänen viimeaikaiset saavutuksensa. Ensin Niinistö soitteli Merkelille ja lupasi soitella Putinille. Tarkoituksena edesauttaa venäläisen oppositiohahmon Navalnyin lääkärilentoa Berliiniin. No, sitten Niinistö soitteli Putinille ja kyseli voitaisiinko kaveri siirtää Saksaan. Tänään uutiset kertovat Navalnyin saapuneen Berliiniin. Ei paha ! Pari puhelinsoittoa ja homma hoidettu.

Eilen Niinistö otti kantaa myös presidentin valtaoikeuksiin. Hän ihmetteli miksei presidentti saisi käsitellä kaikkia muitakin asioita kuin ulkopolitiikkaa. Onhan hän sentään maamme presidentti. Siis Kekkonen. Tämän lisäksi Niinistö epäili kansalaisten kärsivän syksyllä koronaväsymksestä. Hän suositteli myös aikalisää Valko-Venäjällä järjestettäville jääkiekon MM-kisoihin. On siinä miehellä mielipiteitä ja puhtia. Koronan aikana on tainnut patoutua monia tärkeitä asioita presidentin mieleen. Nyt ne ovat alkaneet tulvia. Hommia, paljon hommia, niitä hoitelee presidentti.

Hommia alkaa hoitamaan myös Sanna Marin, sillä tänään hänet huudetaan Tampere-talossa SDP:n puheenjohtajaksi. Vanha puheenjohtaja ehtikin roikkua löysässä, no joo, Rinne oli puheenjohtajana puolipakosta, kunnes uusi puoluekokous saatiin koolle. Nyt Marinilla on vain taivas rajana. Edessä ovat paitsi velkaantuvan valtion kassakriisi, kevään kuntavaalit, mutta myös jähmettyneen ja ukkoutuneen puolueen uudistaminen. Miten nuoria saadaan demaripuolueeseen ? Miten kameli
saadaan mahtumaan neulansilmän läpi ?

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on toistanut tutun kommentin, miten Ruotsin valtsema koronastrategia on ollut hyvä valinta. Erittäin hieno uutinen. Löfven ei tarkemmin kertonut mikä siinä on ollut erityisen onnistunuttta. Onko se ollut pienet kuolinluvut (5.800 henkilöä), tarttuvuusluvut (86.000 henkilöä), talouden vähäinen notkahdus (-8,9%) vai kansalaisten vapaa liikkuvuus (juuri mihinkään ulkomalle ei ole asiaa). Itse uskon Löfvenin tarkoittavan maskittomuutta. Kansankodissa ei ole kansalaisia pakotettu tai edes suositeltu käyttämään maskia. Joka tapauksessa Löfven on nousemassa merkittävien koronaa vastustavien valtiomiesten joukkoon. Nimet Trump, Bolsonaro, Erdogan, Johnson, Putin, Lukashenka eivät ole jättäneet ketään kylmäksi. Varsinkin koronan vastaisessa taistelussa heidän aikaansaannoksensa ovat mittavat, ainakin heidän omasta mielestään..

Rauman Lukko ja Raumalaiskiekkoilun tuki ry ovat tarjonneet 8-vuotiaille junnuille ilmaisen harrastuksen. Syntyvyys on Rauman seudulla niin alhasita, että uusia harrastajia ei tahdo löytyä. Ilmainen harrastus on lisännyt tuntuvasti kiekkojunnujen määrää. Rahaa on kulunut kymmeniä tuhansia, mutta se ei haittaa. Jääkiekon jatkuvuus täytyy taata. Sitä paitsi yhdestä ainoasta NHL-pelaajasta saatavat korvaukset peittävät keveästi ilmaisen junnulätkän kulut.

Kaliforniassa sijaitseva Standfordin yliopisto on kehittänyt tekoälyn avulla pelin, jossa esimerkiksi Roger Federer pelaa Roger Federeriä vastaan Wimbledonissa. Tekoälyn hahmoiksi on otettu oikeiden ihmisten toimintatavat, tässä tapauksessa tennispelaajat. Pelaajat ovat aidon näköisiä ja heidän vahvuutensa myötä pelistä tulee aidon tuntuista. Tämä on ilo uutinen tenniksen ystäville, sillä kesän Wimbledonin kisat jäivät väliin eikä ensi vuodestakaan ole varmuutta. Maskipakon takia pelaaminen saattaa olaa raskasta. Tekoälyn avulla maskikaan ei ole ongelma.

Tämä on hieno päivä kaikille lyhyille miehille. Uutiset kertovat lyhyiden menestyksestä. Lyhyys ei
ole ainakaan este menestykselle. Ainakin, jos katselee sellaisten maailman parhaita näyttelijöitä kuten Danny de Vito (155 cm), Micheal J. Fox (167 cm), Dustin Hofman (167 cm) tai Tom Cruise (vaihtelee 170-175 cm tarpeen mukaan). Nämä herrat ovat menestyneet ja saaneet paljon julkisuutta ja suosiota vaikka ovatkin aika lyhyitä. Lyhyys ei siis ole este. Cruise kertoo käyttäneensä erityiskorkoja näyttääkseen pidemmältä punaisella matolla. Turhaan. Itsekin olen vain 174 senttinen pätkä, joten uutiset ovat vähintäänkin lohdullisia ja kannustavat meitä lyhyitä uusiin ennen näkemättömiin suorituksiin. Pitäisikö alkaa elokuvanäyttelijäksi ?

Ei kommentteja: