tiistai 18. elokuuta 2020

Valko-Venäjän ihme ?

Valko-Venäjän mielenosoitukset ja kuohunta jatkuu. Kansalaiset ovat kyllästyneet presidentin yksinvaltaiseen johtamiseen ja väärinkäytöksiin. Presidentti Lukashenka on esittänyt milloin kovia otteita milloin myönnytyksiä kansalaisten vaatimuksiin. Presidenttiä ympäröivä turvallisuuselin on ollut vaitonainen, mutta tukenut Lukashenkaa. Samoin isoveli Venäjä. Tilanne näyttää uudelta, sillä nyt ei vaadita eroa Venäjästä ja liittymistä Natoon tai EU:hun. Tilanteessa näyttäisi olevan tulevaisuudessa kolme vaihtoehtoa:

Presidentti Lukashenka määrä koronaan vedoten poikkeuslain, jonka jälkeen yli 10 hengen kokoontumiset ovat kielletty. Nuoret miehet määrätään asepalvelukseen, sillä länsirajalla on leveotonta liikehdintää ja sinne halutaan suuret sotaharjoitukset. Venäjää puhuvat vihreät miehet ilmestyvät isojen kaupunkien keskustoihin turvaamaan järjestystä. Uusia vaaleja aletaan suunnittelemaan. Ne järjestettäisiin aikaisintaan vuoden kuluttua. Muitakin yhteiskunnallisia uudistuksia aletaan suunnittelemaan. Valtiollinen media esittelee niitä laajasti. Mikään ei muutu, mutta näyttää kuin jotain olisi tekeillä. Lukashenka uudistaa myös valtiollisia tukielimiä nuoremmilla henkilöillä.

Mielenosoitukset johtavat yhteenottoihin. Kadulle ilmestyvät vihreät sotilaat pitämään järjestysta. Valtiollisia hallintorakennuksia vallataan ja ihmisiä kuolee yhteenotoissa. Presidentti vakuuttaa yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan. Hänen mukaansa ulkomailta on soluttautunut muka vihollisia valtaamaan Valko-Venäjää. Vähitellen osa armeijan johdosta ja johtavista poliitikoista kääntää selkänsä presidentille. Alka sekasortoinen vaihe, jossa sisäinen valtataistelu jakaa ihmisä toisiaan vastaan. Armeija ottaa vallan ja Venäjä tukee sitä.

Lukashenka päättää luopua vallasta ja pakenee Venäjälle. Venäjän tuella johtoo astuu uusia henkilöitä, jotka lupaavat uudistuksia ja uudet vaalit. Yhteistyön Venäjän kanssa tulee jatkua. Yhteiskuntaa aletaan uudistamaan vakaasti mutta varovaisesti. Valtiota hallitsevat armeijan ja suuryritysten valtaapitävät henkilöt. Oppositioon nousee useita erilaisia ja erimielisiä ryhmittymiä. Isoja teollisuuslaitoksia ja yrityksiä aletaan yksityistää. Niiden omistus menee useimmiten venäläisille yrityksille.

Ei kommentteja: