maanantai 10. elokuuta 2020

Koronan kääntöpuoli

Olemme nyt saaneet mediasta seurata ainakin 200 päivän ajan uutisia joka paikkaan leviävästä koronaviruksesta. Toinen toistaan suuremmat luvut on vyöryneet ympäri maailman. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet maat, joissa on onnistuttu välttämään viruksen tuhot. Meillä Suomessa on iloittu hyvästä viruksen torjunnasta vaikka nyt uumoillaan uuden aallon rantautmista maahamme. Joka tapauksessa kansaliset ovat totelleet kuuliaisesti ohjeita ja rajoituksia, joka lienee menestyksenme salaisuus. Tilastot kertovat muistakin onnistumisista.

Pieni kääpiövaltio Vatikaani on selkeästi ykkönen taistelussa koronaa vastaan. Koronaan kuolleita ei ole lainkaan ja tartuntojakin vaivaiset kymmenen. Vatikaani sijaitsee korona aallosta pahasti kärsineen Italian ja sen pääkaupungin Rooman ytimessä. Siksi menestyksen syyt ovat muualla. Tosiasiassa katolisen kirkon johtaja paavi asustaa Vatikaanissa. Hänellä on tunnetusti kiinteät suhteet maailman Luojaan. Nyt on nähtävissä miten ylivoimainen uskonto katolinen kirkko  on ollut protestantteihin, ortodokseikin ja muslimeihin nähden. Kannattaa uskoa, sillä menestys on ylivertainen.

Grönlanti kuuluu myös koronan vastaisen kamppailun voittajiin. Ei lainkaan kuolleita ja vaivaiset 12 tartuntaa. Vihreän maan salaisuus ovat sen alkuperäisväestö (enää ei saa sanoa eskimot). Toisin kuin urbaanit legendat väittävät esk.. paikallinen väestö ei ryyppäää hillittömästi ja peuhaa kaikkea aikaansa jääkarhun taljojen välissä. Paikalliset elävät rauhallista elämää, pesevät kätensä säännöllisesti ja pitävät etäisyyttä vieraisiin. Siinä koko menestyksen salaisuus. Sitäpaitsi korona ei jaksa riehua pakkasessa.

Aasian maista Laos kuuluu myös menestyjiin. Ei lainkaan kuolleita ja vaivaiset 20 tartuntaa. Laosin salaisuus on kahdenlainen. Toisaalta maa on sosialistinen, jossa valtaa pitää vallankumouspuolue.
 Se on estänyt koronatartunnat. Toisaalta Laos on budhalainen, joka todistaa tämän valtauskonnon olevan oikeassa kuten katolilaisuuskin.

Toinen Aasian maa Itä-Timor on myöskin välttänyt viruksen haitat. Ei kuolleita ja vain 25 tartuntaa. Itä-Timor on itsenäistynyt vuonna 2002. Nuoressa valtiossa ei ole vielä ehditty miettimään kaiken maailman tauteja ja kauheuksia, jolloin koronalle ei ole jäänyt jalansijaa. Voi olla, että koronaa on tai sitten ei. Lähitulevaisuudessa asia voi muuttua ja timorilaisetkin joutuvat toteamaan karsean elintasotaudin vaivat.

Afrikassa joillakin menee hyvin. Länsi-Saharassa on toki ollut yksi koronakuolema, mutta tartuntoja on ollut vain kymmenen. Vettä on tässä maassa tuskin nimeksikään, mutta hiekkaa riittää. Hygieneian voi saavuttaa pesemällä kätensä tulisessa hiekassa. Hiekka onkin avainsana maan koronan vastaisessa taistelussa. Hiekka lentää jatkuvasti ja sitä vastaan on suojauduttava erilaisilla liinoilla ja hunnuilla. Ne pitävät tunnetusti koronan loitolla. Sitä patsi korona ei viihdy saunassa, eikä myöskään kuumalla
hiekka-aavikolla. Nyt se on todistettu.

Euroopan maista menestyksekäs on ollut Ruotsi. Vaivaiset 5.700 koronakuolemaa ja hieman yli 80.000 tartuntaa. Pääepidemiologi Tengellin mukaan hyvin on mennyt. Sitä ei käy kiistäminen. Suuremmilta rajoituksilta on pystytty välttymään ja kansa on ollut tyytyväistä. Myöskin pääministeri Löfven komppaa näitä puheita. Jostain syystä maailman muut maat ovat kateellisia Ruotsin menestykselle ja pitävät maata karanteenissa. Suomen pitää pikaisesti avata rajat, jotta päästään Ratinaan levittämään urheilun ilosanomaa.

Samanlainen menestystarina kuullaan myös Yhdysvaltojen presidentti Trumpin suusta. Maassa on kuollut vaivaiset 160.000 ihmistä ja tartuntoja on vain viisi miljoonaa. Trumpin mukaan testien suuri
määrä selittää suuret luvut. Olemme testanneet eniten maailmassa. Presidentti on usein joutunut
oikomaan virheellisiä käsityksiä suurista luvuista. "Amerikka (ja erityisensi sen presidentti) on hoitanut koronansa parhaiten maailmassa. Katsokaa vaikka tilastoja. Asiantuntijat yrittävät vain
vähätellä aikaansaanoksiani." Suuressa maassa kaikki on suurta. Puheetkin.

Pohjois-Korea, tuo maista onnellisin, on onnistunut ainoana maana taltuttamaan koronan. Yksi tartunta ja sekin tuli Etelä-Koreasta takaisin paennesta henkilöstä. Presidentti Jong un on kieltänyt koronatartunnat koko maassa, joten tartuntoja tai kuolemia ei ole tullut. Presidentti on näyttänyt kansalle omat voimansa ja torjunut viruksen. Niin sitä pitää käyttää valtaansa.

Ei kommentteja: