lauantai 15. elokuuta 2020

Snookerin MM-kisat

Englannin Sheffieldissä järjestetään vuoden 2020 snookerin MM-kisat. Kisoja oltiin jo kokonaan peruuttamassa koronan takia, mutta ne päätettiin kuotenkin järjestää. Kisoja edeltävänä päivänä Britannian hallitus päätti, ettei urheilutapahtumissa saanut olla lainkaan yleisöä. Snookerkisat pelataan tyhjässä salissa. TV: stä pelejä ovat näyttäneet Kutonen ja Eurosport 1.

Snooker poikkeaa perinteisestä biljardista siinä, että pöytä on isompi ja pussien sisääntulot pienempiä. Siten peli vaatii merkittävästi parempaa pelitaitoa. Snookerissa on 12 punaista palloa ja kuusi väripalloa. Pelaaja yrittää pussittaa vuorotellen punaisia ja väripalloja. Punaisesta saa yhden pisteen ja väripalloista 2-15 pistettä. Punaiset pallot jäävät pussituksen jälkeen pois pöydältä, mutta väripalloja nostetaan pöydälle niin kauan kuin punaisia palloja on jäljellä. Pelejä kutsutaan frameiksi. Voittaja on se, joka voittaa enemmän frameja. Itse snooker tarkoittaa pallon lyömistä pimentoon, niin ettei vastustaja voi lyödä sitä suoralla linjalla vaan vallien kautta. Tästä tulee riski, ettei pelaaja saa osumaa palloon, jolloin tulee pisteitä vastustajalle.

Tämän vuoden kisoissa on ollut 30 pelaajaa, joista 18 Britanniasta. Britannian hallinta onkin pieni pulma tässä vaativassa lajissa, jos jotain pulmaa haluaa nähdä. Välierät olivat erityisen tiukat. Pelattiin 33 framin voitosta. Molemmat välierät päättyivt 17-16 voittoon eli voitto ratkesi viimeisessä pelissä. Ronnie O' Sullivan voitti Mark Selbyn ja Kyren Wilson Anthony McGillin. Loppuottelu pelataan lauantaina ja sunnuntaina 35 framista. Voitaja on hän, joka voittaa 18 framia. Loppuottelun pelit kestävät noin 10 tuntia yhteensä. O' Sullivan metsästää kuudetta voittoaan. Wilsonille loppuottelu on ensimmäinen.

Ei kommentteja: