maanantai 17. elokuuta 2020

Politiikan Mestareiden liiga

Politiikan Mestareiden liigan loppuottelussa kohtaavat nationalististen populisti-konservatiivien ja edistyksellisten liberaalikonservatiivien joukkueet. Nyt ne ovat julkaisseet kokoonpanonsa. Populistien nimivahva joukkue astuu kehiin ennakkosuosikkina, mutta liberaalien  yllätyksen mahdollisuus on toki olemassa.

Populisti-konservatiivit
Joukkue lähtee kahden kovan kärkipelaajan taktiikalla. Trump ja Bolsonaro eivät jätä ketään kylmäksi. Keskikentän pelinrakentaja Boris Johnson saa tuekseen Turkin Erdoganin, Unkarin Orbanin, Puolan Dudan ja Italian Salvinin. Puolustus on betonia sillä Putin, Lukasenka ja al Assad ovat kovia ja häikäilemättömiä myöskin takalinjoilla. Maalissa häärää Pohjois-Korean tukeva Kim Jong un. Vaihtopenkiltä löytyvät Israelin Netanjahu ja Tsekin Babis.

Populistien vahvuutena on pidetty vahvaa yksilötaitoa ja itsetuntoa. Oma-alotteellisuutta ja hallintaa löytyy loputtomasti. Ajoittain se on johtanut myös heikkoudeksi. Jatkuva omahyväinen esilläolo ja oman edun tavoittelu on ollut heikko lenkki. Politiikka on kuitenkin myös joukkuelaji.

Liberaalit
Myös liberaaleilla on kahden kärkipelaajan taktiikka. Merkel ja Macroni ovat kärjessä ja samalla joukkueensa kovimmat nimet. Pelinrakentajana Kanadan Trudeau ja keskikentällä hieman tuntemattomat Hollannin Rutte, Australian Morrison, Japanin Abe ja Etelä-Korean Moon Jae-in. Pieni yllätys on peräpää, sillä siellä ovat Intian Modi, Norjan Solberg ja Tanskan Frederiksen. Maalinsuulla aina valpas EU:n van Leyen. Vaihtopenkillä näyttää istuvan Suomen Niinistö.

Liberaalien vahvuutena on nimen omaan yhteispeli. Sen nimeen vannotaan ja sitä harrastetaan loputtomasti? Joskus vaikuttaa kuitenkin siltä, että ratkaisujen tekijät puuttuvat. Lisäksi puolustus jää
usein vain harvojen harteille. Puolustus on kuitenkin paras hyökkäys. Vai oliko se päivastoin ?

Välierissä vihervasemmiston, sosialistien, kristillisten ja maaseutupuolueiden joukkueet lensivät selvästi laulukuoroon. Odotettavissa on jälleen jännittävä ottelu, joskin vedonlyntitoimistojen kertoimet ovat selvästi populistien puolella. Suomessa Veikkaus on myös ottanut kohteen pelattavaksi. Populistien voitto vaikuttaa selvältä, sillä kerroin on vaatimaton 1,05. Vastaavasti liberaalien kerroin 8,50.

Ei kommentteja: