sunnuntai 16. elokuuta 2020

Peltolammin Koiton yt-neuvottelut

Raittiusväki on hämmennyksissään. Peltolammin Koitto piti tänään tiedotustilaisuuden, jonka aiheena olivat päättyneet yt-neuvottelut. Neuvotteluiden tuloksena koko tuotanto-osaston henkilökunta erotetaan. Hallinto- ja finanssiosaston osalta tilanne on armollisempi. Siellä selvitään viikon mittaisilla lomautksilla, jotka toteutetaan viikolla 34.  Koiton toiminnanjohtajan mukaan syynä on koronan toinen aalto. Kotimainen kysyntä on supistunut entisestään ja ulkomaiset sijoitukset ovat tuottaneet isoja tappiota. Vaihtoehtoja ei ollut. Yhdistyksen toimet ovat raskaita, mutta sillä tavoin vältetään koko toiminnan loppuminen.

Pääluottamusmiehen mukaan johto on pettänyt työntekijöille annetut lupaukset. Vielä tammikuussa toimitusjohtajan palkkaa korotettiin 65 prosenttia ja henkilökunta sai kuukauden ylimääräisen bonuspalkan. Silloin luvattiin, ettei muutoksia ole luvassa ainakaan alkavan vuoden aikana.

Toiminnanjohtaja Aimo Raitis muistuttaa kuitenkin, ettei tilanne ole aivan toivoton. Peltolammin alakoulun veistoryhmä sorvaa pesäpallomailoja vuolee katajaisia voivetsiä joka toinen torstai veistoluokassa. Seurakunnan pyhäkoulu toteutetaan joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina Härmälän seurakuntakeskuksessa. Hyvä uutinen on myös perinteinen Peltolammi Pilkki. Pilkkikisat kisataan tutussa paikassa Peltolammin jäällä maaliskuun toisena sunnuntaina. Paikallinen K-kauppias on luvannut tarjota grillimakkarat ja kahvit kaikille osanottajille.

Koiton pääekonomistin Tarmo Raittiin mukaan nyt tarvitaan valtion ja EUn suoraa tukea ja lainan takuita. Muuten emme selviä. Olemme suunnitelleet uusia hankkeita ja anoneet avustuksia niiden rahoitukseen. Yksi uusi hanke on nimeltään Etäraittius. Paikallisia asukkaita innostetaan pysymään raittiina kotonaan. Kodin ulkopuolisiin tapahtumiin ei tässä hankkeessa oteta kantaa. Etäraittiuden kautta kotona on tipatonta, rauhallista ja leppoisa ilmapiiri. Hankkeeseen on saatu alustava lupaus 2 miljoonan euron avustuksesta. Sen myötä palkataan kymmenen kotiohjaajaa, jotka avustavat kentällä mukaan ilmoittautuneita henkilöitä.  Kokonaan uudentyyppinen toiminta on viikonloppumaksan lainaustoiminta. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan kautta on mahdollista lainata maksa viikonlopuksi. Alkava rasvamaksa tai maksakirroosi saa näin vapaata ja olo helpottuu viikonlopun ajaksi. EU tukea ja avustusta on luvattu 5 miljoonaa. Varsinaiset päätökset tehdään vuoden lopulla komission määrärahojen puitteissa. Hanke on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Ainakin Venäjältä, Puolasta ja Valko-Venäjältä on oltu yhteydessä Koiton henkilökuntaan. Hankerahaa haettiin myös raitis varamies-palveluun, mutta siihen ei myönnetty rahoitusta.

Raittiusyhdistys Peltolammin Koitto vetoaa kaikkiin Peltlammin asukkaisiin. Tilanne on täysin meidän omissa käsissämme. Selvisimme koronan ensimmäisestä aallosta. Nyt on vain otettava pari askelta taaksepäin ja toteutettava tuttuja suosituksia. Kiusaus saattaa olla kova, mutta Koiton vapaaehtoiset ovat valmiita antamaan keskusteluapua sitä tarvitseville Saluunan viereisellä aukiolla ja  Koivistonkylän Alkon ovella.

Ei kommentteja: