maanantai 31. elokuuta 2020

Koronamatematiikkaa

Tampereella asuu noin 230.000 ihmistä. Päivittäin lähikunnista käy töissä ja kaupassa tuhansia lisää. Ainakin 250.000 ihmistä pyörii tampereella päivittäin. Kontakteja on monenlaisia, mutta tässä esimerkissä lasketaan kontakteiksi kaikki alle 2 metrin läheisyydet. Ihmisten kontaktien määrä vaihtelee suuresti iästä, tehtävästä, harrastuksissa ja muusta toimeliaisuudesta riippuen.

Koulua käyvä nuori menee bussilla kouluun, jossa matkustaa 20 muuta henkilöä. Perheessä on 2 muuta henkilöä, joiden kanssa tulee päivän mittaan eri aikaan parikymmentä kontaktia. Luokassa on parikymmentä oppilasta ja viisi opettajaa. Väli-ja ruokatunnilla tavataan kymmenkunta muuta oppilasta. Iltapäivällä mennään kotiin bussilla, jossa on taas parikymmentä matkustajaa. Illalla tavataan viisi kaveria. Yhteensä 100 kontaktia.

Työssä käyvä aikuinen matkustaa autolla töihin. Työpaikalla on 15 työtoveria ja viisi asiakasta. Lounaalla tavataan kymmenen ihmistä. Perheessä on kolme muuta henkilöä. Illalla tavataan harrastuksissa pari ihmistä ja rivitalon pihalla pari muuta. Kontakteja tulee päivässä 40.

Eläkkeellä oleva ihminen oleilee puolisonsa kanssa kotona. Lapset ja lapstenlapset käyvät kylässä kerran viikossa. Kaupassa käydään pari kertaa viikossa. Kävelylenkillä päivittäin kohdataan viisi henkilöä. Naapureita tavataan sattumalta pihalla kolme kertaa viikossa. Päivittäisiä kontakteja tulee kymmenen.

Karkeasti arvioiden jokaisella tamperelaisella on päivittäin keskimäärin 20 kontaktia. Tämä tekee koko asukasmäärässä yli 5 miljoonaa kontaktia päivässä. Kahdessa viikossa kontakteja on lähes 70 miljoonaa. Tampereella on todettu kahden viikon aikana 6 tartuntaa.

Me ihmiset suhtaudumme virukseen hyvin eri tavoin. Toiset mennä hömpsöttävät eteenpäin kuin eivät olisi koskaan kuulleetkaan mistään viruksesta. Toiset pelkäävät jokaista kodin ulkopuolella tapahtuvaa tapaamista tai pintoihin koskemista ja ovat menossa välittömästi testeihin. Ja kaikkea tältä väliltä. Lukujen valossa olemme onnistuneet erittäin hyvin. Toki jokainen tartunta on liikaa, mutta näillä lukemien valossa voinemme elää ja hengittää ihan levollisesti.

Ei kommentteja: