keskiviikko 12. elokuuta 2020

Paljon pöhinää - vähän villoja

Valtiovarainministeriö alkoi vääntämään ensi vuoden budjettia valtiovarainministeri Matti Vanhasen johdolla. Medialle vuodettujen tietojen mukaan sekä alkoholiveron että tupakkaveron tuottojen tavoitetta korotetaan 50 miljoonalla. Suomeksi sanottuna molempien verotus kasvaa. Mikäli korona jyllää vastaisuudessakin, köyhä kansa ostaa Alkosta kallista juomaa pullokaupalla ja Ärrältä tupakkakartonkeja. Tässäpä mielenkiintoinen ja uusi ratkaisu Suomen 132 miljardin euron valtionvelan pienentämiseksi. Valtiovarainministeriön arvioima vuosittainen 100 miljoonaa euron potti on raikas ratkaisu. Tällä keinolla valtion velka tulee kuitattua 1.320 vuoden kuluttua. Ellei kansa sitten innostu ryyppäämään ja tupakoimaan oikein urakalla.

Hjallis Harkimo ei ole saanut liikettä perustamaansa Liike-Nyt puolueeseen. Nyt mies hakee nostetta telkun kautta yhdessä kiinteistökauppias Jethron kanssa. Kolmas nimi on tauolle vetäytynyt Timo Soini, jonka sormet syyhyävät pääsyä politiikan omaksi tunnoksi.  Kun tämä kolmikko astuu areenalle on katsojan syytä poistaa varmistin pistoolistaan, pidettävä kassakaapin avain kaulanauhassaan ja vannotettava perheen naisväelle, ettei ulko-ovea avata ulkopuolisille. Uusi poliittinen liike näyttää olevan vain ajan kysymys. Sen nimi voisi olla Minä-Nyt. Politiikka on aina luonut väriläiskiä ankeaan arkeen. Harmin paikka, että kyseiset kaverit edustavat kuluneita naamoja, jolloin puolueen nimi tulisi olla Stop tykkänään-Nyt.

Nelosen tuleva Katiska-ohjelma on saanut runsaasti huomiota, vaikkei ohjelmaa ole edes esitetty. Somessa käydyn keskustelun mukaan ohjelmassa esitelläään huumerikolliset Niko Ranta-aho ja "Nacci" Tranberg tavallisina henkilöinä, jotka sattuivat jäämään poliisin haaviin. Vähemmälle huomiolle jää huumeiden sadoille ja tuhansille ihmisille aiheuttamat murheet, rikokset, epätoivo ja jopa kuolemat. Liekö sitten median ennakkomainontaa koko kohu, jää nähtäväksi ? Sanoma-yhtiö näyttää lähestyvän keltaisen lehdistön välinpitämättömyyttä ja hommass haisee rahan maku.
Journalistiikkaa se on kait tämäkin. Toimittajat ainakin esitetään rikosten erikoistoimittajiksi.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin valmistautuva demokraattien Joe Biden on valinnut mustan naispoliitikon aisaparikseen varapresidentiksi. Kamala Harris on 55-vuotias senaattori ja juristi Kaliforniasta. Kovin musta Kamala ei ole, mutta jamaikalaisen isän ja intialaisen äidin lapsi täyttää hyvin Bidenin tarpeet mustan äänestäjäkunnan haalimiseksi. Istuva presidentti ei jäänyt pitkäksi aikaa hiljaa, sillä pian hän totesi Joen olevan hidas ja Kamalan olevan huijari. Yhdysvaltain sisäpolitiikka on huomattavasti mielikuvituksellisempaa kuin Hollywoodin elokuvat tai Disneyn animaatiot. Siitä pitää huolen tämä Aku Ankan, Jerry Lewiksen ja Rambon klooni. Mies, jolle totuus on hyvä vitsi, arkielämä mustien oma vika ja tiede älykköjen keksimä juoni.

Valko-Venäjän presidentti Lukashenka päätti, että hän sai 80 prosenttia presidentinvaalien äänistä. Valko-Venäjällähän presidentti päättää tärkeimmistä asioista kuten laeista, taloudesta, ulkopolitiikasta, virkamiesten ja oikeuslaitoksen henkilövalinnoista jne. Opposition ehdokkaalle
Lukashenka jätti 10 prosentin äänisaaliin. Tämä oli hieno myönnytys siitä, että vastaehdokas oli
olemassa. Tyytymätön vastaehdokas oli kuitenkin toista mieltä ja päätti paeta naapurimaahan Liettuaan. Nyt muutamista Euroopan maasta on kaikunut viestejä, että Valko-Venäjälle pitäisi asettaa pakotteita ja boikotteja. Siitä vaan, mutta niillä on tuskin suurempaa merkitystä. Sama mies on saanut huseerata maassa 20 vuotta ja luonut oman käden oikeusvaltion. Kohtuullisen nuori presidentti
jatkanee valtsemallaan uralla vielä, kun esimerkiksi Yhdysvaltojen ikäloput presidenttiehdokkaat
ovat haudassa.

Paavo Nurmi Games avasi yleisurheilun superviikon Turussa. Etukäteen median maailman huipputuloksiin hehkuttamat suomalaisurheilijat olivat vaisuja. Ennakko-odotusten vastaisesti naisten aitajuoksijat hyytyivät pistesijoille, kun eurooppalaiset kilpanaisest veivät mitalisijat mukanaan. Maailman kärkituloksia sen sijaan hätyyteltiin. Suomalaisia ei kuitenkaan ollut niiden tekijöiksi. Topi Raitanen oli ainoita kotimaisia valopilkkuja. Tosiasiassa suomalaisten tekemät maailman kärkitulokset johtuvat paljolti siitä, ettei isoissa yleisurheilumaissa, Amerikassa ja Euroopassa, ole koronan takia kilpailtu. Tämä jäi myös Ylen urheilutoimitukselta jotenkin huomioimatta. Yleisurheilun kansallinen ahdinko on tosiasia, joka realisoituu kovissa kansainvälisissä kisoissa. Näin myös Paavo Nurmi Gamesissa.

Samojen kisojen katsomossa näyttäytyi myös Tasavallan presidentti. Koronasta aiemmin kansalaisia ripittänyt pressa oli uskaltautunut puffaamaan ulkoilmatapahtumia. Trendikkäästi kasvomaski oli päällä kuin EUn pääministerikokouksessa. Etäisyyksistä ei kuitenkaan piitattu, kun ympärillä hosasivat hännystelevät urheilupomot. Tärkeinä on se mitä minä sanon ei se mitä minä teen. Herkkänahkaista päämiestä tuskin kukaan uskaltaa ohjeista etäisyyksistäkään. Kaippa se Niinistökin alkaa kaivata, jollei nyt ihan baarien säpinää, niin ainakin maakuntavierailujen pokkurointia. Tylsäähän se on yksin karanteenissa olo, vaikka paikka olisi elegantti Mäntyniemi.





Ei kommentteja: