torstai 1. joulukuuta 2016

Alkoholipolitiikkaa

Meillä keskustellaan alkoholilain uudistamisesta. Tarkoituksena on tuoda vahvat oluet, alle 5,5 %, maitokauppoihin ja laajentaa anniskelu ja myyntiaikoja. Vastakkain ovat liberaalit, jotka pitävät Suomea ahtaana sääntöjen maana ja raittiusihmiset, jotka sanovat alkoholin kulutuksen lisääntyvän ja alkoholiperäisten ongelmien lisääntyvän entisestään.

Täällä Teneriffalla ei ole vastaavaa ilmiötä. Maitokaupasta voi ostaa kaikenlaisia alkoholijuomia aukioloaikoina. Absinttipullon etiketissä sanotaan olevan 70 % alkoholia. Viinipullo maksaa halvimmillaan 0,99 €, ainakin meidän vieressä olevassa Grand Sur-ostoskeskuksen elintarvikeliikkeessa. Litran pullo valkoista rommia maksaa 5,50 €.  Kun olen katsellut paikallisia ihmisiä, he eivät kerää olutta, viinejä, rommia tai muutakaan alkoholia koreihinsa. En tiedä eivätkö he tiedä alkoholin iloista vai pelkäävätkö he alkoholisairauksia. Muutama pullo häviää kyllä hyllyltä, mutta ostajat näyttävät olevan meidän kaltaisia alkoholisäännösten piinaamia turisteja.

Onkohan niin, että täällä puolet kansasta makaa alkoholiparantoloissa tai sairaalan teho-osastoilla halvan viinan takia. Paikalliset ihmiset näyttävät kyllä olevan ihan selvinpäin ainakin päiväsaikaan. Yöstä en mene sanomaan, kun olen silloin nukkunut. En ole itse asiassa nähnyt yhtään paikallista juoppoa keskustassa. Miksiköhän meillä Tampereella heitä näkee joka päivä Keskustorin haminoissa, vaikka saatavuutta on rajoitettu kymmenillä kielloilla.

Yksi syy voisi olla jatkuva auringon paiste ja lämpimät kelit. Meillä on juotava, jotta selviää kylmästä ja pimeästä. Mahdollinen ilmaston lämpeneminen saattaa siis tuoda meillekin vapaamman alkoholipolitiikan. Kauankohan siihen menee ? Sata vuotta vai tuhat ? Ehkä en ole sitä ihmettä enää näkemässä.

Ei kommentteja: