torstai 8. joulukuuta 2016

Pari harvaa ajatusta

Tänään on paistellut mukavasti koko päivän. Ajatus ei silloin oikein luista. Lämpötila lienee varjossa keskipäivällä n. 27 asteen kieppeillä.  Kuitenkin jotain älytöntä pälkähtää aina päähän.

Teneriffalla on maalaisjärjen mukaan kaksi kriittistä tekijää. On varmasti muitakin, mutta itse keksin nämä kaksi. Toinen on vesi ja toinen multa.

Vesi ja nimen omaan makea vesi on avainasemassa ihmisille ja myös kasveille. Merivesi ei kelpaa juomiseen eikä kasvien tarpeisiin. Kuumassa ja kuivassa ilmanalassa vettä tarvitaan paljon. Kun sateita on vähän, vettä on tuotava jostain. Saattaa olla, että maan uumenissa on pohjavettä, mutta hieman epäilen. Miljoonat turistit juovat vuosittain miljardeja litroja vettä yhdessä kantaväestön kanssa. Puhumattakaa kasveista ja nurmesta.

Kuiva ja kivikkoinen maa tarvitsee kasvualustaa, multaa. Tiedä sitten löytyykö jostain kolkasta saarta tai muualta Kanarian saarilta enemmän multaa. Mullan avulla kasvatetaan kasviksia, vihanneksia, viiniä, koristekasveja ja palmuja. Multa on välttämätöntä. Koristekasveja on istutettu hotellien ja keskustan alueille tuhansia ja taas tuhansia. Niillä on juuret jossakin mullassa. Vaikka vain vähäisessä.

Toinen asia juolahti päähän. Se on uusintaminen. Kalle Marx keksi termin uusintaminen kuvaamaan työläisten uudistumista jaksaakseen tehdä  työtä ja voittoa kapitalisteille. Työläinen tarvitsee taukoja, nukkuma-aikoja, vapaata, ruokaa, lomaa, virkistystä jne jotta jaksaa taas painaa töissä. Entä sitten me eläkeläiset täällä Teneriffalla ? Uusintamisen tarve on tuotannon näkökulmasta turhaa. Silti me juuri uusinnamme otsa hiessä. Voisi sanoa, että enemmän kuin on tarpeeksi. Syömme, juomme ja lepäämme enemmän kuin kukaan työläinen. Vai onko niin, että  painamme töissäoloaikana otsa hiessä töitä, jotta voimme jättää uusintamisen eläkevuosiin. Täällä sitä sitten uusinnetaan oikein isolla porukalla ja kapitalistien lihottaminen on jäänyt unholaan. Se taitaa ollakin eläkeläisten uusintamisen pääasiallinen idea.


Ei kommentteja: