tiistai 27. joulukuuta 2016

Kinkun ja jouluruoan uusiokäyttö

Joulun jälkeen jääkaapeissa on iso määrä syömätöntä jouluruokaa. Ruoan ylijäämä määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt. Tämä johtuu kahdesta asiasta. Taloudellisesta lamasta ja joulun muuttumisesta ruokafestariksi. Ruokaa ostetaan yli tarpeen, jotta ainakaan ruoka ei lopu jouluna kesken. Rahat voivat loppua, mutta ruoasta ei pihdata. Ruoan uusiokäyttöön on nyt tehy useita hyödyllisiä ehdotuksia. Tämän on mahdollistanut Suomen itsenäistymisen ja juhlavuoden rahasto SITAR.  Ideoita juoka-aineiden hyötykäytöstä on satanut rahastolle tukuttain. Säätiö on valinnut parhaimmat ja toteuttamiskelpoisimmat. Niille on annettu läjäpäin starttirahaa uusiokäytön toteuttamseen.

Yleisessä tiedossa on kinkunrasvan käyttö dieselpolttoaineena. Tätä ei ole kuitenkaan hyväksytty Sitarin hankkeeksi. Useat kinkunrasvan haltijat ovat nimttäin yrittäneet työntää sekä rasvaa että possulientä dieselauton tankkiin. Tuloksena muutama vaivainen kilometri, sekin hinausauton lavalla.

Valitettavasti hyllytettyjä ehdotuksia on läjäpäin. Moraalisesti ja eettisesti kyseenalaisimmat ehdotukset jätän kertomatta, sillä kinkun jämien lähettäminen nälkäänäkevään muslimimaahan ei vaan ole hyvää kehitysapua.

Mutta nyt asiaan. Laatikoiden osalta löytyy useita käyttökelpoisia ehdotuksia.

Lanttulaatikkoa voi käyttää ainakin kolme viikkoa joulun jälkeen toimivana kasvonaamiona. Iho tulee sileäksi ja rypyt oikenevat. Saarioisten 700 gramman  laatikosta saa kasvoille neljä käsittelykertaa. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Yli viisikymppiset ovat saaneet hetkessä teini-iän akneihon. Vastaavasti lukuisat opiskelijat ovat voineet matkustaa kotiin halvalla eläkeläislipulla näyttämättä henkkareita. Tämä kaikki jouluisen lanttulaatikon voimalla.

Porkkanalaatikko on myös hyödyllinen. Siinä on sekä porkkanaa että riisiä. Lämpimänä talvena kannattaa istuttaa porkkanalaatikko pihalle. Kesällä tai viimeistään elokussa kasvitarhassa kasvaa luomuporkkanaa ja riisiä. Tosin riisi vaatii hieman enemmän vettä, mutta sitähän saadaan ilmaston lämpenemisen myötä.

Rosollia jää aina vähintään puoli kiloa. Sen voi hyvin kuivattaa kuivauskoneessa ja tehdä paloista koruja. Tarvitaan vain hieman lankaa ja neula, jolla pujotetaan rosollipalat kauniiksi kaulakoruksi. Tätä voi myydä Lappiin matkustaville briteille saamelaisten kansalliskoruna viidelläkympillä. Isoista paloista voi pyytää satkun.

Rosollikastike on vaaleanpunaista kermaa. Näppärä idea on käyttää vaahto parranajoon. Silkknen pehmeys, lempeä väri ja rasvainen ihonhoito tuovat miehelle kuin miehelle siloposkiset kasvot. Rankimmat leidit käyttävät vaahtoa arimpien paikkojen sheivaamiseen. Desi vaahtoa maksaa marketissa pari kymppiä. Ei paha tuotto.

Joulutorttu on kuin kaunis joulukukka. Kuivattu joulutorttu on kovaa valuuttaa Keski-Euroopan joulutoreilla seuraavana jouluna. Sitä voi myydä aitona suomalaisenä kuusenkoristeena tai alppikiipeilijän kuivamuonana.  Molemmissa käyttötavoissa pääpointti on kuivassa olkisessa eksotiikassa. Tundralta löytyvät elämän selviytymisen keinot.

Joulupipareita paistetaan yleensä vähintään viisi pellillistä. Kaksi oli tarkoitus, mutta taikinaa riitti viiteen. Rakennusaineteollisuus on käyttänyt pipareita betoniteollisuudessa. Nyt tosin joissakin betonirakenteissa on huomattu heikkoja kohtia, mutta se johtuu huonolaatuisesta hiekasta. Betonirakenteissa kuivunut pipari on parhaimmillaan. Sen tietävät monet joulun jälkeisessä päivystyksessä toimineet hammaslääkärit.


Ei kommentteja: