lauantai 24. joulukuuta 2016

Joulun herkut

Perinteisiin joulun herkkuihin kuuluvat riisipuro, kinkku, laatikot, savukala, graavilohi, silli, suutarinlohi, kokoperunat, leikeleet, juustot, joulutortut, piparit, suklaa jne. Juomista puhumattakaan.
Kyse on standardista, joulusta tradition merkeissä. Se on hyvää kaksi päivää. Sitten tulee stoppi.

Kannattaa varautua pieniin ylläreihin. Joskus ylläreitä tulee itsestään vahingossa. Ruoka ei onnistu, se on viallista tai jotain olennaista on unohtunut. Taitava kokki loihtii yllätyksiä varastoon. Niiden  myötä joulusta tulee ikimuistoista ja näistä jouluista puhutaan ja niitä muistellaan.

Mikä sitten on ylläri ? Simpukat, etanat ja osterit voivat olla yllätys, mutta monille myös tuttu juttu. Strutsi, kenguru ja käärme edustavat jo huomattavasti eksoottisempaa ruokaa. Todellisia yllätyksiä ovat paahdetut muurahaiset, heinäsirkat tai suklaakuorrutetut skorpionit.

Valistunut kokki varaakin pakastimeen tai jonnekin salaiseen lokeroon mukavan jytkyn. Sitä käytetään vain, jos tulee sen tarve. Kaikki perinteisen joulun uuvuttamat kokit, muistakaa tämä. Joskus tulee fiilis, että nyt täytyy irrotella. Silloin on hyvä kaivaa pöytään eksotiikkaa ja pelastaa joulufiilis. Tai huumori tai huono maku.


Ei kommentteja: