lauantai 3. joulukuuta 2016

Teneriffan elinkeino

Turismi on Teneriffan pääelinkeino. Tavalla tai toisella kaikki elinkeinot liittyvät turismiin. Olipa kyse maataloudesta, kaupasta, siivouksesta, liikenteestä, puutarhanhoidosta, kalastamisesta, viihteestä jne kaikki ovat cälillisesti riippuvaisia turismista. Saarella asuu 880.000 asukasta. Puolet heistä on marmaankin lapsia, eläkeläisiä tai muuten työmarkkinoiden ulkopuolella. Toinen puoli on töissä eli 440.000 ihmistä. Tämän lisäksi muualta Kanarialta, Espanjasta ja Euroopasta tulleet ihmiset. Varmasti puoli miljoonaa ihmistä. Jos ajatellaan, että keskimääräinen vuosiansio  on 30.000 €, tuloja pitää tulla 15 miljardia. Jos jokainen turisti tuo 1.000 €, tarvitaan vuosittain n. 15 miljoonaa turistia.  Tasaisesti läpi vuoden laskettuna 300.000 turistia viikossa. Majoitukseen tarvitaan n. 200.000 hotellihuonetta tai huoneistoa.Tällaisessa lomapaikassa, jossa me olemme on noin 300 huomeistoa. Näitä pitää siis olla vajaa tuhat. Hotellia, lomakylää, villaa, yksityismajoitusta.

Turismi on herkkä elinkeino. Voi vain kuvitella mitä tapahtuisi, jos tulivuori Teide purkautuisi, tulisi tautiepidemia, rikosaalto tai terroriteko.  Maineen palauttaminen veisi vuosia. Tämä vain Teneriffalla. Kanarialla on seitsemän saarta. Osa ei ole vielä turistirysiä, kuten Hierro tai Gomera. Muut ovat jo turistien kansoittamia.

Täällä on mukava lämmitellä ja nautiskella hyvästä ruoasta ja juomista. Mutta onhan tämä saaristo myyty meille turistelle, meidän ehdoilla. Se tuo leivän paikallisille, mutta se on myös tuonut uudenlaisen elämäntavan. Ota tai jätä.

Ei kommentteja: